FPPG: Există riscul ca unele firme să nu-şi mai găsească furnizori de gaze

Există riscul ca unele firme să nu-şi mai găsească furnizori de gaze, întrucât reglementările din partea autorităţilor statului au făcut ca această activitate să nu mai fie viabilă, a declarat, miercuri, Franck Neel, preşedintele boardului Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG).
AGERPRES - mie, 21 sept. 2022, 15:37
FPPG: Există riscul ca unele firme să nu-şi mai găsească furnizori de gaze

El a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG), scrie Agerpres.

„România are nevoie de importuri de gaze în timpul iernii. Dacă ne uităm la producţia de gaze şi la cantitatea din depozite, nu este suficient gaz pentru a acoperi cererea în vârf de consum. Sunt îngrijorat că traderii nu sunt stimulaţi să importe gaze, pentru că există costuri de achiziţie, costuri de transport şi nu este economic să imporţi gaze, în condiţiile din Ordonanţa 119. Deci vrem să vedem schimbări în Parlament să ne asigurăm că importăm gaze în condiţii profitabile”, a spus Neel.

El a arătat că, prin Ordonanţa 119/2022, au fost instituite taxe pentru trading şi pentru importul gazelor, iar costurile de achiziţie şi transport ale furnizorilor nu sunt recunoscute în tarifele finale.

„Deci nu este vorba doar de costul mărfii, ci şi de costurile de transport. La cum arată ordonanţa, nimeni nu va face importuri în condiţiile acestea. Deci este o mare presiune pe piaţă şi avem nevoie de modificări. Trebuie să ne asigurăm că avem gaze suficiente pentru consumatori”, a completat reprezentantul patronatului.

Neel a subliniat că va fi o provocare pentru consumatorii industriali să-şi găsească furnizori.

„Ce vedem aici, reglementare masivă, care impactează puternic piaţa angro… Înţeleg că statul vrea să intervină să protejeze consumatorii, dar trebuie să ţintim pe cei vulnerabili. România este singura ţară care a intervenit în piaţa angro. Dacă ai o marjă reglementată, furnizorul ar putea decide să nu ofere gaze, pentru că nu ar face bani. Riscul este să existe consumatori care nu-şi vor găsi furnizori, pentru că nu mai este o activitate economică. Există şi o problemă de cash-flow în sector”, a susţinut reprezentantul FPPG.

Te-ar mai putea interesa și
EximBank a acordat un împrumut de 8,75 de milioane de euro singurului producător de baterii litiu-ion din România
EximBank a acordat un împrumut de 8,75 de milioane de euro singurului producător de baterii litiu-ion din România
Grupul EximBank a semnat un acord financiar în valoare totală de 8,75 de milioane de euro cu societatea Prime Batteries Technology, singurul producător de baterii litiu-ion din România și din......
ACUE lansează proiectul “Dialog social pentru un județ „verde”
ACUE lansează proiectul “Dialog social pentru un județ „verde”
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) implementează în județul Ilfov, în perioada 29 ...
Comisia Europeană oferă un ajutor de 500 de milioane de euro Ucrainei pentru agricultură, educație și locuințe
Comisia Europeană oferă un ajutor de 500 de milioane de euro Ucrainei pentru agricultură, educație și locuințe
Ucraina va primi un sprijin de 500 de milioane de euro pentru sectoarele locuinţelor, educaţiei şi agriculturii, a anunţat ...
Germania prelungește perioada de funcționare a centralelor electrice pe bază de cărbune, pentru a crește producția de electricitate
Germania prelungește perioada de funcționare a centralelor electrice pe bază de cărbune, pentru a crește producția ...
Guvernul german a aprobat miercuri prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe baza de cărbune până în 31 martie ...