Franța a înregistrat o scădere economică de 17% în al doilea trimestru al anului, mai mică decât se estimase inițial

Economica.net
17 06. 2020
champs_elysee_1352716_960_720_00364300

Într-un raport de conjunctură publicat miercuri, INSEE corectează datele pentru trimestrul al doilea pe care le prezentase pe 27 mai, când estimase o cădere a Produsului Intern Brut de 20%.

Acum, instituţia dispune de noi indicatori privind lunile de izolare, care evidenţiază scăderi ale activităţii comparativ cu nivelurile „normale” de dinainte de criză mai puţin acute faţă de cele anunţate anterior: 16% în martie, 29% în aprilie şi 22% în martie.

Din 11 mai, INSEE a constatat o recuperare economică „foarte clară”, astfel că reducerea în iunie se va limita la 12%, în loc de 14% prevăzută în urmă cu trei săptămâni.

În mod special este semnificativă revenirea observată în cazul consumului, care va înregistra o pierdere de numai 5% în iunie, faţă de normal.

Pe sectoare productive, scăderea pe care INSEE o preconizează în iunie este de 34% în construcţii (după 55% în mai), de 15% în industrie (faţă de 25% cu o lună înainte) şi de 13% în servicii.

Autorii raportului recunosc faptul că nu pot să prevadă când va reveni economia franceză la nivelul anterior crizei, printre altele deoarece „lovitura” a avut un efect foarte eterogen în funcţie de sectoare, dar şi din cauza incertitudinilor privind comportamentul companiilor şi conjunctura internaţională.

Guvernul francez a prezentat pe 10 iunie ultima versiune a bugetului pentru acest an, bazată pe o estimare că PIB va scădea cu 11% în 2020.

Cifra este foarte aproape de previziunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care, în scenariul său favorabil, estimează o scădere de 11,4 %, deşi are în vedere şi un regres mai mare, de 14,1%, în cazul în care va apărea un nou vârf al pandemiei înainte de finele anului.