Francezii au făcut cea mai mare turbină eoliană offshore din lume

Alstom a inaugurat cea mai mare turbina eoliana offshore din lume in santierul de la Carnet en Loire-Atlantique. Turbina eoliana offshore de generatie noua va alimenta cu electricitate aproximativ 5000 de gospodarii per turbina.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 09:44
Francezii au făcut cea mai mare turbină eoliană offshore din lume

Ceremonia s-a desfasurat in prezenta lui Eric Besson, Ministrul Industriei, Energiei si Economiei, si a lui Patrick Kron, Presedinte Director General al Alstom.

Cu o putere de 6 MW, turbina eoliana Haliade 150 a fost dezvoltata ca raspuns la anuntul de participare la licitatia organizata de guvernul francez in iulie 2011 in scopul instalarii a 3 GW de energie eoliana offshore in Franta pana in anul 2015. In curs de certificare, prima turbina Haliade 150 va fi supusa unei serii de teste pe uscat, pe o perioada de un an, in santierul de la Carnet, inainte de instalarea pe mare a unei a doua turbine in largul coastelor belgiene in toamna lui 2012.

In 2013 este prevazuta fabricarea unor preserii, urmand ca productia de serie sa inceapa in 2014.

Santierul Carnet, situat in apropiere de Saint-Nazaire, pe malul estuarului, a fost ales pentru caracteristicile sale geologice foarte asemanatoare mediului submarin in care vor fi instalate turbinele eoliene. Pe stalpi infipti la o adancime de peste 30 m a fost instalata substructura de 25 m pe care a fost montat progresiv turnul cu o inaltime de 75 m. Per total, nacela se inalta la o inaltime de peste 100 m de la sol. Turbina eoliana si structura sa de suport cantaresc in total 1500 de tone.  

Alstom este furnizorul exclusiv al consortiului coordonat de EDF Energies Nouvelles care include Dong Energy, societate energetica daneza, lider mondial in centrale eoliene offshore, cat si dezvoltatori (Nass & Wind si wpd Offshore). Acordul consortial cu Alstom ofera o ocazie unica de dezvoltare a unei turbine eoliene cu tehnologie franceza, fabricata si asamblata in Franta, cu ajutorul contractorilor industriali locali si beneficiind de partenariate tehnologice cu mai multe organizatii. Un numar de aproximativ 200 de furnizori din sectorul eolian offshore vor fi implicati in acest proiect.

Alstom estimeaza, daca va castiga licitatia, deschiderea a 4 fabrici dedicate productiei de componente si asamblarii eolienelor offshore in zonele portuare ale Saint-Nazaire (Loire-Atlantique) pentru nacele si generatoare, si Cherbourg (Manche) pentru pale si turnuri. Aceste santiere din Franta vor fi primele santiere Alstom din lume dedicate eolienelor offshore si vor permite crearea de 5000 de locuri de munca permanente si calificate, din care 1000 directe.

In prezent, Alstom are instalate sau construite aproximativ 2300 de turbine eoliene care produc peste 3000 MW in douasprezece tari (Spania, Brazilia, Marea Britanie, Franta, Italia, Portugalia, Maroc, Statele Unite…). Evolutia eolienelor Alstom a fost marcata de inovatii ingineresti care au permis marirea dimensiunii si puterii nominale. Puterea eolienelor on-shore ale Alstom variaza intre 1,7 si 3 MW.

Testele pe uscat permit accesul facil la turbina eoliana pentru numeroasele masuratori si operatiuni solicitate in vederea certificarii primului model, procedura care necesita instalarea in apropiere a unui turn pentru masuratori.

O prima turbina fabricata ca o eoliana de serie

Prima nacela Haliade 150 a fost asamblata la Saint-Nazaire, intr-un atelier preserie temporar care va produce aproximativ 40 de unitati in urmatorii trei ani. A doua unitate este in prezent in curs de asamblare. Aceste operatii de asamblare mobilizeaza aproximativ 40 de operatori si ingineri Alstom.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...