Francezii au făcut cea mai mare turbină eoliană offshore din lume

Alstom a inaugurat cea mai mare turbina eoliana offshore din lume in santierul de la Carnet en Loire-Atlantique. Turbina eoliana offshore de generatie noua va alimenta cu electricitate aproximativ 5000 de gospodarii per turbina.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 09:44
Francezii au făcut cea mai mare turbină eoliană offshore din lume

Ceremonia s-a desfasurat in prezenta lui Eric Besson, Ministrul Industriei, Energiei si Economiei, si a lui Patrick Kron, Presedinte Director General al Alstom.

Cu o putere de 6 MW, turbina eoliana Haliade 150 a fost dezvoltata ca raspuns la anuntul de participare la licitatia organizata de guvernul francez in iulie 2011 in scopul instalarii a 3 GW de energie eoliana offshore in Franta pana in anul 2015. In curs de certificare, prima turbina Haliade 150 va fi supusa unei serii de teste pe uscat, pe o perioada de un an, in santierul de la Carnet, inainte de instalarea pe mare a unei a doua turbine in largul coastelor belgiene in toamna lui 2012.

In 2013 este prevazuta fabricarea unor preserii, urmand ca productia de serie sa inceapa in 2014.

Santierul Carnet, situat in apropiere de Saint-Nazaire, pe malul estuarului, a fost ales pentru caracteristicile sale geologice foarte asemanatoare mediului submarin in care vor fi instalate turbinele eoliene. Pe stalpi infipti la o adancime de peste 30 m a fost instalata substructura de 25 m pe care a fost montat progresiv turnul cu o inaltime de 75 m. Per total, nacela se inalta la o inaltime de peste 100 m de la sol. Turbina eoliana si structura sa de suport cantaresc in total 1500 de tone.  

Alstom este furnizorul exclusiv al consortiului coordonat de EDF Energies Nouvelles care include Dong Energy, societate energetica daneza, lider mondial in centrale eoliene offshore, cat si dezvoltatori (Nass & Wind si wpd Offshore). Acordul consortial cu Alstom ofera o ocazie unica de dezvoltare a unei turbine eoliene cu tehnologie franceza, fabricata si asamblata in Franta, cu ajutorul contractorilor industriali locali si beneficiind de partenariate tehnologice cu mai multe organizatii. Un numar de aproximativ 200 de furnizori din sectorul eolian offshore vor fi implicati in acest proiect.

Alstom estimeaza, daca va castiga licitatia, deschiderea a 4 fabrici dedicate productiei de componente si asamblarii eolienelor offshore in zonele portuare ale Saint-Nazaire (Loire-Atlantique) pentru nacele si generatoare, si Cherbourg (Manche) pentru pale si turnuri. Aceste santiere din Franta vor fi primele santiere Alstom din lume dedicate eolienelor offshore si vor permite crearea de 5000 de locuri de munca permanente si calificate, din care 1000 directe.

In prezent, Alstom are instalate sau construite aproximativ 2300 de turbine eoliene care produc peste 3000 MW in douasprezece tari (Spania, Brazilia, Marea Britanie, Franta, Italia, Portugalia, Maroc, Statele Unite…). Evolutia eolienelor Alstom a fost marcata de inovatii ingineresti care au permis marirea dimensiunii si puterii nominale. Puterea eolienelor on-shore ale Alstom variaza intre 1,7 si 3 MW.

Testele pe uscat permit accesul facil la turbina eoliana pentru numeroasele masuratori si operatiuni solicitate in vederea certificarii primului model, procedura care necesita instalarea in apropiere a unui turn pentru masuratori.

O prima turbina fabricata ca o eoliana de serie

Prima nacela Haliade 150 a fost asamblata la Saint-Nazaire, intr-un atelier preserie temporar care va produce aproximativ 40 de unitati in urmatorii trei ani. A doua unitate este in prezent in curs de asamblare. Aceste operatii de asamblare mobilizeaza aproximativ 40 de operatori si ingineri Alstom.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat
Cîţu: PNRR este, în procent de 95%, deja negociat cu Comisia Europeană. Sunt sigur că va fi aprobat
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este în procent de 95% deja negociat cu Comisia Europeană şi sigur, în perioada următoare, va fi aprobat, a declarat, joi, la......
Visual Fan, care deţine Allview, preia 12% din Headlight Solutions, dezvoltator de soluţii software şi hardware
Visual Fan, care deţine Allview, preia 12% din Headlight Solutions, dezvoltator de soluţii software şi hardware
Visual Fan, compania deținătoare a brandului Allview, listată la BVB, anunță preluarea unei participații de 12% din ...
Drulă: Operatorul privat care a provocat accidentul de la Fetești nu va mai efectua transport feroviar
Drulă: Operatorul privat care a provocat accidentul de la Fetești nu va mai efectua transport feroviar
Operatorul privat al cărui tren a provocat accidentul de noaptea trecută, de la Fetești, nu va mai putea efectua operațiuni ...
În ultima săptămână, 51,9% din totalul cazurilor de COVID-19 – în Bucureşti, Ilfov, Iaşi, Cluj şi Timiş
În ultima săptămână, 51,9% din totalul cazurilor de COVID-19 – în Bucureşti, Ilfov, Iaşi, Cluj şi Timiş
 Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că, în săptămâna 19 - 25 iulie, 51,9% din totalul cazurilor ...