Francezii vor să pună panouri solare pe 1.000 de kilometri de autostradă. România nu are nici 1.000 de kilometri cu asfalt

Economica.net
26 12. 2016
wattway_vendespace_11_740x486_41600300

Lung de 1 kilometru, drumul „pavat” cu panouri solare ar putea genera suficientă electricitate pentru a alimenta luminile stradale, scrie theverge.com. Ministrul francez al Mediului şi Energiei, Ségolène Royal, spune că dacă acest proiect-pilot va avea rezultatele estimate, atunci va promova instalarea de panouri solare pe 1.000 de kilometri de autostradă.

„Drumul solar” ar urma să producă 280 MWh de energie electrică pe an, potrivit firmei franceze Colas, care a realizat proiectul, denumit Wattway. Producţia zilnică de energie este estimată la un nivel mediu 767 kWh, cu un vârf de 1.500 kWh vara.

Drumul solar inaugurat în Franţa are însă unele dezavantaje. Pe lângă costul ridicat, de 5 miloane de euro, panourile solare plane sunt mai puţin eficiente decât panourile înclinate, care sunt instalate pe acoperişuri.

Colas speră să reducă însă costul cu panourile solare şi mai are în derulare circa 100 de astfel de proiecte în întreaga lume.

Solar Roadway este o altă companie care vrea să construiască drumuri cu panouri solare şi a instalat câteva panouri la un centru din Missouri la începutul anului. Şi această companie se confruntă la rândul său cu aceleaşi probleme aparent insurmontabile legate de costuri, precum firma franceză Colas.

În timp ce francezii fac paşi concreţi către autostrăzi cu panouri solare, în România nu există nici măcar 1.000 de kilometri de autostradă cu asfalt. Reţeaua de şosele de mare viteză a ţării însumează circa 730 de kilometri.