Cât se poate câștiga dintr-o franciză Carrefour Express, LaDoiPași sau Profi. Studii de caz din 2020

Economica a analizat business-urile antreprenorilor români care operează în franciză cele mai numeroase magazine Carrefour Express, LaDoiPași și Profi. Datele financiare arată că francizatul Carrefour a realizat cele mai mari rulaje per magazin, iar "agentul" Profi a raportat cele mai semnificative marje de profit.
Alina Stanciu - lun, 14 iun. 2021, 22:04
Cât se poate câștiga dintr-o franciză Carrefour Express, LaDoiPași sau Profi. Studii de caz din 2020

Cel mai mai mare francizat al retailerului francez Carrefour, compania Pronto Mobile SRL , a vândut prin intermediul celor 15 magazine Carrefour Express pe care le operează din București în valoare de 43,3 milioane de lei. Este cel mai bun rezultat din istoria de nouă ani a companiei, creșterea față de 2019 fiind de 44,6%. Făcând o medie, rezultă că un magazin Carrefour Express operat de Printo Mobile a avut anul trecut un rulaj de aproximativ 2,8 milioane de lei.

Compania, deținută majoritar de antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a vândut în anii 2000 lanțul de magazine GSM Proton către Vodafone, este profitabilă începând cu 2014, din al patrulea an de activitate, și a înregistrat anul trecut o marjă netă de 5% din cifra de afaceri. În termeni nominali, vorbim despre un profit net de aproximativ 218.600 de lei, un nivel similar cu cel de anul anterior.

Pentru Pronto, 2020 este ultimul an în care operează sub brandul Carrefour Express în cele 15 spații. Compania a vândut către Profi Rom Food 10 dintre spațiile sale comerciale, tranzacția fiind autorizată de Consiliul Concurenței.

În 2020, compania avea în medie un număr de 96 de angajați.

Studiu de caz LaDoiPași – business de 2,4 milioane de lei per magazin

LaDoiPași, franciza Metro Cash&Carry, este, de asemenea, un brand sub care mai mulți antreprenori locali și-au dezvoltat deja o adevărată rețea de magazine alimentare de proximitate. Potrivit datelor companiei, în momentul de față, cel mai mare lanț de magazine LaDoiPași deținut de aceeași companie numără deja 10 unități. Retailerul nu a dorit să specifice însă cine este în spatele acestei rețele.

Conform informațiilor Economica, unul dintre cei mai importanți francizați ai Metro este compania Magazinele Atos SRL, deținută, potrivit termene.ro, de antreprenoarea Florina Cap. Atos operează 6 magazine LaDoiPași în județul Bihor, dintre care unul a fost inaugurat anul acesta.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Atos a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 12,1 milioane de lei, cu 22% peste nivelul din 2019, are o rată a profitabilității de 2,5% și un număr de 25 de angajați. Astfel, raportat la cele cinci magazine LaDoiPași pe care le opera, reiese un rulaj mediu net per magazin de aproximativ 2,4 milioane de lei.

Agentul Profi are profituri de peste 19% 

În cazul lanțului de magazine Profi, controlat de fondul de investiții Mid Europa Partners, doar o parte dintre magazine sunt operate printr-un sistem similar francizei, de entități pe care retailerul le-a numit „agenți” Profi. Vorbim, de fapt, despre foști angajați sau de alți profesioniști în retail organizați sub formă juridică care preiau unul sau mai multe magazine Profi spre administrare. În momentul de față, cel mai mare lanț de magazine Profi condus de același „agent” este format din 4 unități din Brașov și este administrat de societatea Rebo Food SRL, deținută de antreprenorul Sorin Iordache.

Din datele termene.ro, Rebo Food SRL a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de lei, cea mai mare din istoria companiei, cu 57,2% mai mare față de anul anterior și o marjă a profitului net de 8,1% (184.600 de lei vs  282.500 de lei în 2019). Compania are 42 de salariați și a fost înființată în 2014. În 2019, marja profitului net al companiei a fost de 19,6%.

Raportat la numărul de magazine, agentul Profi a avut un rulaj mediu anual de aproximativ 565.300 de lei per magazin.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
AFM: 40.000 de persoane fizice s-au înscris la Rabla Clasic și 5.901 pentru Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris în Programul Rabla Clasic 2021, în timp ce pentru Rabla Plus au fost înregistraţi 5.901......
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Cîţu: Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, multe sunt menţinute
Guvernul a aprobat măsurile de relaxare, de la 1 august, a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, a ...
Cisco anunță inovații care simplifică radical securitatea la nivel de dispozitive, rețele, aplicații și date
Cisco anunță inovații care simplifică radical securitatea la nivel de dispozitive, rețele, aplicații și date
Cisco anunță mai multe inovații care simplifică radical securitatea end-to-end la nivel de utilizatori, dispozitive, ...
Wizz Air se aşteaptă la creşterea capacităţii de zbor în această vară, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei
Wizz Air se aşteaptă la creşterea capacităţii de zbor în această vară, aproape de nivelul de dinaintea pandemiei
Wizz Air, compania aeriană low-cost din Ungaria, se aşteaptă în iulie şi august la o creştere a capacităţii de zbor ...