Cât se poate câștiga dintr-o franciză Carrefour Express, LaDoiPași sau Profi. Studii de caz din 2020

Economica a analizat business-urile antreprenorilor români care operează în franciză cele mai numeroase magazine Carrefour Express, LaDoiPași și Profi. Datele financiare arată că francizatul Carrefour a realizat cele mai mari rulaje per magazin, iar "agentul" Profi a raportat cele mai semnificative marje de profit.
Alina Stanciu - lun, 14 iun. 2021, 22:04
Cât se poate câștiga dintr-o franciză Carrefour Express, LaDoiPași sau Profi. Studii de caz din 2020

Cel mai mai mare francizat al retailerului francez Carrefour, compania Pronto Mobile SRL , a vândut prin intermediul celor 15 magazine Carrefour Express pe care le operează din București în valoare de 43,3 milioane de lei. Este cel mai bun rezultat din istoria de nouă ani a companiei, creșterea față de 2019 fiind de 44,6%. Făcând o medie, rezultă că un magazin Carrefour Express operat de Printo Mobile a avut anul trecut un rulaj de aproximativ 2,8 milioane de lei.

Compania, deținută majoritar de antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a vândut în anii 2000 lanțul de magazine GSM Proton către Vodafone, este profitabilă începând cu 2014, din al patrulea an de activitate, și a înregistrat anul trecut o marjă netă de 5% din cifra de afaceri. În termeni nominali, vorbim despre un profit net de aproximativ 218.600 de lei, un nivel similar cu cel de anul anterior.

Pentru Pronto, 2020 este ultimul an în care operează sub brandul Carrefour Express în cele 15 spații. Compania a vândut către Profi Rom Food 10 dintre spațiile sale comerciale, tranzacția fiind autorizată de Consiliul Concurenței.

În 2020, compania avea în medie un număr de 96 de angajați.

Studiu de caz LaDoiPași – business de 2,4 milioane de lei per magazin

LaDoiPași, franciza Metro Cash&Carry, este, de asemenea, un brand sub care mai mulți antreprenori locali și-au dezvoltat deja o adevărată rețea de magazine alimentare de proximitate. Potrivit datelor companiei, în momentul de față, cel mai mare lanț de magazine LaDoiPași deținut de aceeași companie numără deja 10 unități. Retailerul nu a dorit să specifice însă cine este în spatele acestei rețele.

Conform informațiilor Economica, unul dintre cei mai importanți francizați ai Metro este compania Magazinele Atos SRL, deținută, potrivit termene.ro, de antreprenoarea Florina Cap. Atos operează 6 magazine LaDoiPași în județul Bihor, dintre care unul a fost inaugurat anul acesta.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Atos a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 12,1 milioane de lei, cu 22% peste nivelul din 2019, are o rată a profitabilității de 2,5% și un număr de 25 de angajați. Astfel, raportat la cele cinci magazine LaDoiPași pe care le opera, reiese un rulaj mediu net per magazin de aproximativ 2,4 milioane de lei.

Agentul Profi are profituri de peste 19% 

În cazul lanțului de magazine Profi, controlat de fondul de investiții Mid Europa Partners, doar o parte dintre magazine sunt operate printr-un sistem similar francizei, de entități pe care retailerul le-a numit „agenți” Profi. Vorbim, de fapt, despre foști angajați sau de alți profesioniști în retail organizați sub formă juridică care preiau unul sau mai multe magazine Profi spre administrare. În momentul de față, cel mai mare lanț de magazine Profi condus de același „agent” este format din 4 unități din Brașov și este administrat de societatea Rebo Food SRL, deținută de antreprenorul Sorin Iordache.

Din datele termene.ro, Rebo Food SRL a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de lei, cea mai mare din istoria companiei, cu 57,2% mai mare față de anul anterior și o marjă a profitului net de 8,1% (184.600 de lei vs  282.500 de lei în 2019). Compania are 42 de salariați și a fost înființată în 2014. În 2019, marja profitului net al companiei a fost de 19,6%.

Raportat la numărul de magazine, agentul Profi a avut un rulaj mediu anual de aproximativ 565.300 de lei per magazin.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul în plen va fi miercuri
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul ...
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca miniştrii propuşi de premierul desemnat ...
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Compania românească Bob Concierge, care a construit un dispozitiv automatizat de vânzare de produse şi servicii pentru ...
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, că preia funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru o ...