Franklin Templeton, acuzată de tranzacţii ilegale cu acţiuni din portofoliul FP

25 04. 2012
fondul_proprietatea_14304600

Acţionarul în cauză, Dan Bărbulescu, i-a acuzat pe parcursul şedinţeai AGA de azi pe cei de la Franklin Templeton că au decis vânzarea unui pachet de 2% din acţiunile Oil Terminal ştiind că Oil Terminal urma să convoace Adunarea Generală pentru majorarea capitalului social cu terenurile deţinute de stat. O astfel de operaţie duce, de obicei, la scăderea vertiginoasă a preţului acţiunilor respective, din cauza diluării participaţiilor celorlalţi acţionari. Tranzacţiile pe bază de informaţii privilegiate sunt condamnate prin lege dacă sunt dovedite

În 9 iunie 2010, FT a vândut  2% din acţiunilor Oil Terminal. Tranzacţia a fost raportată pe site-ul BVB în 10 iunie, ora 10.16. Abia după accea, la aproape o jumătate de oră, a fost publicat convocatorul AGA de la Oil Terminal care urma să aprobe majorarea de capital.

Franklin Templeton a vândut la un preţ apropiat de maximul perioadei, aproximativ 30 de lei pe acţiune, după care acţiunea s-a prăbuşit. Întrebat în ce constă ptrejudiciul, acţionarul a replicat : “aţi vândut 2%, dar aţi mai rămas cu 8% (râsete în sală). Reprezentanţii FT au spus că acuzaţiile sunt nefondate.

Propunerea lui Bărbulescu a fost respinsă însă cu o majoritate zdrobitoare, la voturile acţionarilor principali, Elliot şi City Of London.