Franks, FMI: Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui să fie modestă

Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui să fie modestă, a avertizat miercuri seară şeful Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, într-un interviu la postul de televiziune Money Channel.
Economica.net - joi, 22 mart. 2012, 14:50
Franks, FMI: Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui să fie modestă

Pentru a-şi respecta angajamentul unui deficit bugetar redus, convenit cu FMI, autorităţile de la Bucureşti trebuie să controleze cu stricteţe cheltuielile bugetare. Ţinând cont de acest lucru – a declarat şeful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks – o eventuală majorare a salariilor în sectorul public ar trebui să fie modestă.

Board-ul FMI a aprobat, miercuri, cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu România şi a pus la dipoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane euro.

Preşedintele Traian Băsescu, a arătat, recent, la B1 TV, că reîntregirea salariilor bugetarilor se poate realiza începând cu luna iunie a acestui an, în condiţiile menţinerii ţintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, şi ajustării cheltuielilor materiale şi a banilor care mergeau pentru campania electorală.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că analizează mai multe scenarii pentru creşterea veniturilor populaţiei, inclusiv combinarea unei creşteri salariale cu o reducere a CAS, însă acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.

O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a spus Bogdan Drăgoi.

De asemenea, acesta a declarat că impactul unei eventuale scăderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Carrefour România anunță preluarea responsabilității pentru departamentul de E-commerce de către Gabriela Stănică, ...