Franţa cere Olandei să îşi clarifice intenţiile cu privire la Air France – KLM

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut miercuri Guvernului olandez "să îşi clarifice intenţiile", după ce autorităţile de la Haga au anunţat că au preluat o participaţie de 12,68% din acţiunile transportorului aerian Air France-KLM, transmite AFP.
Economica.net - mie, 27 feb. 2019, 15:02
Franţa cere Olandei să îşi clarifice intenţiile cu privire la Air France - KLM

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a informat anterior că statul a preluat deja o participaţie de 12,7%, cu suma de 680 de milioane de euro, şi vrea să-şi sporească participaţia la aproximativ 14%.

„Guvernul francez nu a fost informat de această decizie şi nici de punerea sa în practică. Am luat notă de acest lucru. Este acum de datoria Guvernului olandez să îşi clarifice intenţiile”, a declarat Emmanuel Macron înaintea unei întâlniri cu cancelarul german Angela Merkel. „Ce este important este ca interesul companiei să fie păstrat”, a adăugat Macron.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului francez, Benjamin Griveaux, a declarat miercuri că la finele acestei săptămâni ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, se va întâlni cu omologul olandez Wopke Hoekstra „pentru a avea o discuţie deschisă şi amicală cu privire la intrarea statului olandez în acţionariatul Air France-KLM”. Benjamin Griveaux a adăugat că nici Guvernul francez şi nici Consiliul de Administraţie de la Air France-KLM nu au fost informate de intenţia Guvernului olandez.

Până acum, Guvernul francez era cel mai mare acţionar al Air France-KLM, cu o participaţie de 14,2%, urmat de companiile aeriene Delta Airlines şi China Eastern Airlines.

Anul trecut, Air France a înregistrat câştiguri operaţionale de 266 de milioane de euro, faţă de 1,07 miliarde de euro la subsidiara KLM. Însă, în 2018, acţiunile Air France – KLM au înregistrat o scădere de aproape 40%, în principal ca urmare a valului de greve declanşat de sindicatele care vor să obţină majorări salariale şi condiţii mai bune de muncă.

Deşi Air France şi KLM au fuzionat încă din 2003, subsidiara KLM a rămas o structură independentă în cadrul grupului Air France-KLM. Cu sprijinul Guvernului olandez, subsidiara KLM a respins încercările noului director general de la Air France – KLM, canadianul Ben Smith, de a avansa spre o mai mare integrare a celor două companii.

Te-ar mai putea interesa și
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi "Angajatori de TOP" ediția toamnă 2021, care se va desfășura pe......
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Primăriile vor avea rolul cel mai important în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, potrivit normelor ...