Franţa declară sfârşitul erei austerităţii

Ministrul francez de Finanţe Pierre Moscovici a declarat sfârşitul erei austerităţii, după ce omologul său german a oferit flexibilitate în problema reducerii deficitului bugetar, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 06 mai 2013, 10:46
Franţa declară sfârşitul erei austerităţii

„Asistăm la sfârşitul dogmei austerităţii, ca instrument unic de combatere a crizei datoriilor suverane în zona euro. Am pledat de un an pentru o strategie de creştere. Austeritatea singură împiedică creşterea”, a afirmat Moscovici la postul de radio Europe 1.

Parlamentarii germani nu sunt însă de acordul cu prelungirea cu doi ani, până în 2015, a termenului până la care Franţa trebuie să îşi reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislaţia Uniunii Europene.

„Am arătat clar guvernului, cancelarului şi ministrului de Finanţe că în cazul Franţei o amânare cu un an, până în 2014, este limita absolută pentru noi. Franţa trebuie să arate că vrea să facă reforme structurale”, a declarat Norbert Barthle, purtător de cuvânt al Uniunii Creştin Democrate în probleme de politică bugetară.

Cancelarul german Angela Merkel este în campanie electorală pentru un al treilea mandat, astfel că activităţile politice europene sunt în stagnare, iar preşedintele BCE Mario Draghi este pe cale să preia iniţiativa. În aceste condiţii, există riscul ca politicienii să dea înapoi în privinţa măsurilor de stimulare a competitivităţii şi de revenire la creştere economică.

„Pieţele vor accepta atenuarea austerităţii, atâta timp cât guvernele se vor concentra în continuare pe reformele structurale”, a delcarat Joachim Fels, director la Morgan Stanley în Londra.

Impactul austerităţii a fost scos în evidenţă săptămâna trecută de nivelul record al şomajului.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, şomajul mediu din zona euro, în prezent de 12,1%, se va menţine peste 12% şi anul viitor.

Declaraţia lui Moscovici arată că Franţa va evita sancţiunile pentru ratarea ţintei deficitului bugetar în 2012 şi incapacitatea de a aduce indicatorul la nivelul de 3% din PIB în acest an.

Comisia Europeană anticipează pentru Franţa un deficit bugetar de 3,9% din PIB în acest an şi de 4,2% în 2014.

Schaeuble a declarat publicaţiei Bild am Sonntag că există o anumită flexibilitate de a acorda mai mult timp Franţei şi Spaniei pentru reducerea deficitului bugetar.

El a arătat că Executivul UE va face propuneri concrete în acest sens, până la sfârşitul lunii mai, care vor fi discutate şi decise de miniştrii de finanţe din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...