1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Franţa este hotărâtă să pună în practică o taxă asupra giganţilor mediului online

Franţa este decisă să pună în practică o taxă asupra giganţilor mediului online (aşa-numita "taxă Gafa" - acronim de la Google, Amazon, Facebook, Apple), a anunţat vineri ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, în pofida apelurilor americane de a se renunţa la această intenţie, transmite AFP, potrivit Agerpres

05 apr, 2019 | Agerpres

"Suntem decişi să punem în aplicare o taxă asupra celor mai mari întreprinderi din mediul online pentru a aduce mai multă justiţie şi eficacitate în sistemul fiscal internaţional", a spus Le Maire, reacţionând astfel la declaraţiile făcute joi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

"Toate ţările îşi iau în mod liber şi suveran deciziile în materie fiscală", a adăugat oficialul francez la sosirea la o reuniune informală a miniştrilor de finanţe din zona euro, organizată la Bucureşti.

Mike Pompeo i-a solicitat joi Franţei să nu adopte o "taxă Gafa", care în opinia sa ar avea un impact negativ asupra giganţilor americani din mediul online şi asupra cetăţenilor francezi care le folosesc serviciile.

Bruno La Maire a reamintit că şi alte state europene, precum Marea Britanie şi Austria, au adoptat poziţii similare cu cea a Parisului.

Austria a anunţat că va impune o "taxă Gafa" de 5%, superioară celei de 3% pe care intenţionează să o adopte Franţa.

În urmă cu trei săptămâni, statele membre ale Uniunii Europene au suspendat formal proiectul unei taxe europene asupra giganţilor mediului online din cauza opoziţiei a patru ţări. Aşa cum era de aşteptat, Irlanda, Suedia, Danemarca şi Finlanda au respins această iniţiativă legislativă europeană, ceea ce a condus la blocarea proiectului întrucât, în materie fiscală, pentru ajungerea la un acord este necesară unanimitatea la nivelul UE.

Washingtonul a reacţionat la scurt timp, anunţând că are în vedere sesizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în legătură că taxele, în opinia sa "discriminatorii", pe care Franţa şi alte ţări europene vor să le impună giganţilor internetului, precum Facebook şi Google.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO