1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Franţa este pregătită să-şi reducă participaţia la Renault pentru a consolida alianţa cu Nissan

Franţa este pregătită să-şi reducă participaţia deţinută la Renault SA pentru a consolida parteneriatul dintre Renault şi Nissan Motor, a declarat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, într-un interviu acordat AFP, transmite Reuters.

08 iun, 2019 | Agerpres

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.

Guvernul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.

Autorităţile de la Paris ar putea lua în considerare reducerea participaţiei dacă aceste demers ar duce la o alianţă "mai solidă" între companiile din Japonia şi Franţa. Ne putem reduce participaţia. Aceasta nu este o problemă atât timp cât, la finalul procesului, avem un sector auto mai solid şi o alianţă mai robustă între cei doi mari producători auto, Nissan şi Renault", a declarat Bruno Le Maire.

Reprezentanţii Renault şi Nissan nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta declaraţiile ministrului francez de Finanţe.

Acesta afirmase anterior că Executivul francez este deschis la alianţe în care să fie implicat Renault atât timp cât interesele industriale ale Franţei sunt protejate, şi va lua în considerare orice acord între Renault şi Fiat Chrysler care respectă alianţa dintre grupul francez şi partenerul nipon Nissan.

Producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a propus, săptămâna trecută, o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault. Piaţa de bază a Renault este Europa, dar compania are o prezenţă bună şi în Asia, prin alianţa cu producătorii auto niponi Nissan şi Mitsubishi, în timp ce FCA are o prezenţă puternică în America de Nord şi America Latină.

Joi, Fiat Chrysler a retras oferta de fuziune pentru Renault, acuzând condiţiile politice din Franţa pentru renunţarea la crearea celui de-al treilea lider global în industria auto, după Volkswagen şi Toyota.

Surse apropiate de Consiliul de Administraţie al Renault au declarat pentru Reuters că Fiat a decis să retragă oferta după ce Franţa a încercat să întârzie decizia privind tranzacţia, pentru a încerca să obţină sprijinul Nissan, partenerul de alianţă al Renault.

Oficialii guvernamentali francezi ar fi făcut presiuni pentru ca Nissan să sprijine fuziunea dar şefii companiei nipone au spus că se abţin, adaugă sursele.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO