Franţa este pregătită să vândă o parte din participaţiile deţinute la EDF şi GDF Suez – ministrul Energiei

Franţa este pregătită să vândă mai mult din participaţiile deţinute la companiile energetice, iar deţinerile trebuie să fie doar suficient de mari pentru a-şi menţine influenţa asupra strategiei, a afirmat ministrul Energiei, Segolene Royal, la postul public de televiziune, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 08:24
Franţa este pregătită să vândă o parte din participaţiile deţinute la EDF şi GDF Suez - ministrul Energiei

Întrebată dacă statul va fi pregătit să-şi reducă participaţia de 84% în compania energetică EDF sau participaţia de 33,6% în grupul francez de utilităţi GDF Suez, Segolene Royal a răspuns că aceste acţiuni pot fi vândute ‘atât timp cât ne menţinem aceeaşi influenţă’. Oficialul a explicat că în acest moment analizează nivelul participaţiilor deţinute de stat pentru a vedea câte acţiuni pot fi vândute, scrie Agerpres.

Câştigurile obţinute în urma vânzării participaţiilor la companiile energetice nu vor fi folosite pentru a achita datoria ţării, ci pentru a ajuta la finanţarea surselor de energie regenerabilă şi majorarea eficienţei energetice.

Luna trecută, Guvernul francez anunţa că intenţionează să vândă active de stat între 5-10 miliarde de euro, în următoarele 18 luni.

Ministrul Economiei, Emmanuel Macron, a declarat, sâmbătă, că privatizările vor începe cu vânzarea participaţiilor ‘în acele companii în care statul are drept de vor dublu, ceea ce va permite menţinerea influenţei’.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că statul ar putea fi de acord cu reducerea participaţiei pe care o deţine la GDF sub pragul de 33,33% necesar conform legii, care a permis fuziunea dintre GDF şi Suez, în 2008.

În iunie, statul a vândut o participaţie de 3,1% în grupul francez de utilităţi, pentru aproximativ 1,5 miliarde de euro (2,04 miliarde de dolari).

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 km şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bilanţ actualizat: Peste 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurele din Turcia şi Siria
Bilanţ actualizat: Peste 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurele din Turcia şi Siria
 Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele produse luni în Turcia şi Siria a depăşit 16.000, potrivit autorităţilor locale, care au stabilit numărul răniţilor din......
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat noi reforme în urma scandalului major de corupţie din legislativul ...
Unele companii europene ar putea inversa majorările de preţuri introduse anul trecut
Unele companii europene ar putea inversa majorările de preţuri introduse anul trecut
O serie de companii din Europa au anunţat că ar putea reveni asupra majorărilor de preţuri introduse în ultimii ani, ...
Un oficial de la BCE cere sindicatelor să fie rezonabile în revendicările lor salariale pentru a nu alimenta curba inflaţiei
Un oficial de la BCE cere sindicatelor să fie rezonabile în revendicările lor salariale pentru a nu alimenta curba inflaţiei
Un oficial din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) le-a sugerat joi cetăţenilor să îşi modereze revendicările ...