Franţa: GDF Suez, suspectată de abuz de poziţie dominantă

Autoritatea antitrust din Franţa a deschis o anchetă în cazul GDF Suez, după ce a găsit dovezi că firma ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa franceză a gazelor naturale, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - mar, 09 sept. 2014, 10:38
Franţa: GDF Suez, suspectată de abuz de poziţie dominantă

Ancheta a fost demarată după ce, în aprilie, compania rivală de utilităţi Direct Energie a depus o plângere împotriva GDF, susţinând că această companie încearcă să-şi scoată rivalele de pe piaţă.

‘La mai mult de şapte ani de la deschiderea totală a pieţei, dezvoltarea noilor furnizori de gaze naturale este extrem de limitată’, susţine autoritatea antitrust, care a cerut GDF să-şi împartă lista de clienţi cu Direct Energie, ca o măsură preventivă menită să protejeze compania mai mică de utilităţi în timpul investigaţiei.

În iunie, o subsidiară din SUA a GDF Suez a fost acuzată de două companii energetice că ar fi manipulat piaţa energiei din Texas, fapt care ar fi provocat companiilor pierderi de 20 milioane de dolari.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC), organismul federal de reglementare a pieţelor derivate din SUA, investighează conduita GDF Suez pe piaţa energiei din Texas din 2013.

Autorităţile de reglementare din SUA verifică amănunţit companiile energetice acuzate de manipularea pieţei, după colapsul firmei Enron, provocat de criza energiei din California din 2000 – 2001.

GDF Suez deţine centrale energetice pe bază de cărbune şi gaze naturale în Texas, a căror capacitate totală de generare se ridică la aproximativ 4.000 MW.

În aprilie, companiile Aspire Commodities LP şi Raiden Commodities LP au depus în Texas o plângere cerând despăgubiri de la GDF Suez. Aspire susţine că a pierdut aproximativ 20 milioane de dolari în ultimii doi ani din cauza activităţilor GDF Suez, iar Raiden spune că a înregistrat ‘pierderi semnificative’.

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

GDF Suez este prezentă în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 de kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...