Franţa: Guvernul va face noi economii pentru a reduce deficitul bugetar

Guvernul Franţei vrea să facă economii de 12 miliarde de euro din bugetul pe 2025, a declarat Thomas Cazenave, ministrul pentru Buget, într-un interviu acordat publicaţiei La Tribune, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 20 nov. 2023, 10:19
Franţa: Guvernul va face noi economii pentru a reduce deficitul bugetar

„Confirmăm ţintele de reducere a cheltuielilor cu 16 miliarde de euro în bugetul pe 2024 şi suntem deja pregătiţi să facem economii de 12 miliarde de euro în bugetul pe 2025. Guvernul încă are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 4,9% din PIB în 2023 la 4,4% din PIB în 2024 şi la 3,7% din PIB în 2025”, a explicat Cazenave, scrie Agerpres.

Acesta a adăugat că autorităţile de la Paris vor să reducă cheltuielile guvernamentale cu spaţiile de birouri şi ar putea lua în considerare vânzări imobiliare, în încercarea de reducere a deficitului. Concret, Guvernul vrea să reducă suprafaţa spaţiilor de birouri ocupate de administraţie cu 25%. În acest domeniu pot fi făcute economii, în special ţinând cont de noile metode de lucru, a explicat Cazenave, referindu-se la creşterea numărului de angajaţi care lucrează de acasă după pandemie.

Ministrul pentru Buget susţine că suprafaţa spaţiului de birouri pentru un funcţionar public este de 24 metri pătraţi, mult peste nivelul din sectorul privat, iar Executivul vrea să-l reducă la 16 metri pătraţi. „De asemenea, am putea lua în considerare vânzări imobiliare”, a declarat sursa citată.

Tot într-un interviu acordat publicaţiei La Tribune, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a dat asigurări că Guvernul îşi poate îndeplini obiectivul de reducere a ratei şomajului de la 7% la 5% până în 2027, dar va fi necesară revizuirea politicilor sociale, în special în privinţa ajutoarelor de şomaj.

„Am lucrat din greu să scădem rata şomajului de la 9% la 7%, dar pentru a ajunge la 5% trebuie să adoptăm decizii curajoase … Toate schemele pentru şomerii în vârstă trebuie revizuite”, a declarat Bruno Le Maire.

Şi economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, avertiza recent că Franţa va avea probleme cu îndeplinirea ţintei de a atenua deficitul la 2,7% din PIB în 2027.

Obiectivul „va fi cam dificil de atins conform actualelor politici guvernamentale. Sunt necesare mai multe eforturi”, a declarat oficialul FMI.

Guvernul de la Paris intenţionează să reducă cheltuielile în următorii ani, dar până în 2027 deficitul bugetar nu este estimat să scadă sub plafonul UE de 3% din PIB.

Reglementările fiscale ale UE au fost temporar suspendate în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina, dând guvernelor mai multă libertate de a cheltui până la finalul lui 2023.

În Franţa, „traiectoria bugetară pe care intenţionează să o urmeze Executivul este în direcţia potrivită. Dar probabil înaintează puţin prea lent”, a explicat Gourinchas.

Economistul a cerut reforme suplimentare pentru a stimula creşterea economiei şi a apreciat că este mult prea devreme pentru marile bănci centrale să înceapă reducerea dobânzilor deoarece inflaţia încă este departe de ţintă.

Te-ar mai putea interesa și
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse de Alstom Transport la contractul semnat de ARF cu producătorul polonez......
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...