1EUR = 4.8398 RON

News

Franţa îndeamnă China să intervină pe lângă Phenian, de teama unui derapaj

Franţa doreşte ca China, care are "putere asupra Coreei de Nord", să intervină în criză, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, adăugând că nu exclude posibilitatea unei recurgeri la arma nucleară din partea unui dictator "imprevizibil", relatează AFP.

03 apr, 2013 | Mediafax

"Am cerut într-o reuniune a Consiliului de Securitate (al ONU) şi cerem în special chinezilor, care au putere asupra Coreei de Nord, să intervină", a declarat Fabius pentru BFM-TV/RMC, anunţând că va efectua o vizită "în China la sfârşitul săptămânii viitoare".

Întrebat dacă se teme de o eventuală recurgere la arma nucleară din partea Coreei de Nord, ministrul francez de Externe a răspuns că "sunt oameni atât de imprevizibili, încât nu putem îndepărta nicio" posibilitate.

"În cadrul unei provocări pot exista şi derapaje. Întrucât noul dictator din Coreea de Nord deţine aparent arme nucleare, are, de asemnea, rachete, (iar) repornirea unui reactor nuclear poate avea consecinţe foarte grave atât pentru Coreea de Sud, cât şi pentru China şi Japonia", a adăugat el.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat vineri pregătiri în vederea unor lovituri cu rachete împotriva continentului american şi unor baze ale Statelor Unite în Pacific, ca răspuns la zboruri de antrenament ale unor bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri angajaţii sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial intercoreean Kaesong, Seulul anunţând că nu exclude o acţiune militară vizând protejarea cetăţenilor săi. Washingtonul a promis marţi să se apere şi să îşi protejeze aliaţii sud-coreean şi japonez împotriva Phenianului, secretarul de Stat american John Kerry caificând totodată comportamentul liderului nord-coreean drept "periculos" şi"iresponsabil".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO