Franţa: Inflaţia a încetinit neaşteptat în decembrie

Inflaţia în Franţa a încetinit neaşteptat în decembrie, după nivelul record înregistrat în luna precedentă, în urma unei creşteri mai reduse a preţului energiei, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (Insee), transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 04 ian. 2023, 12:31
Franţa: Inflaţia a încetinit neaşteptat în decembrie

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum în a doua economie din zona euro au scăzut la 6,7% luna trecută, de la 7,1% în noiembrie şi sub nivelul de 7,2% previzionat de analişti, scrie Agerpres

Consumatorii din Franţa au trebuit să plătească în decembrie cu 15,1% mai mult pentru energie, faţă de luna precedentă, în timp ce creşterea preţurilor la alimente s-a menţinut la 12,1%.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat la postul de radio France Inter că inflaţia va înregistra un trend descrescător pe parcursul acestui an. Anterior, oficialul previziona un nivel ridicat al inflaţiei până la mijlocul lui 2023, înainte de a scădea spre finalul anului.

Banca Centrală a Franţei prognozează o rată medie a inflaţiei de 5,8% în 2022 şi un nivel între 4,2% şi 6,9% în 2023.

În Franţa, presiunile persistente provocate de preţuri îngrijorează Guvernul, care deja a cheltuit miliarde de euro pentru a atenua impactul creşterii preţurilor energiei asupra gospodăriilor.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă. În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Separat, datele publicate miercuri de S&P Global arată că activitatea în sectorul serviciilor, dominant în Franţa, a rămas redusă luna trecută, sporind temerile că economia se îndreaptă spre recesiune.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în sectorul serviciilor, a urcat la 49,5 puncte în decembrie, de la 49,3 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,1 puncte în decembrie. Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Ratele ridicate ale dobânzilor şi inflaţia au continuat să afecteze cererea, deşi sunt indicii că firmele îşi moderează strategiile privind preţurile în urma atenuării creşterii preţurilor de producţie, se arată în raportul S&P Global.

Bruno Le Maire anunţa recent că Executivul de la Paris încă se aşteaptă la o creştere pozitivă în 2023, în pofida temerilor mediului de afaceri.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 49,1 puncte în decembrie, de la 48,7 puncte luna precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...