Franţa, îngrijorată de posibila achiziţionare a Alstom de către General Electric

Economica.net
25 04. 2014
alstom_building_27402700

‘Guvernul îşi exprimă temerile şi vigilenţa în legătură cu Alstom. Aceste îngrijorări se concentrează pe riscul semnificativ al pierderii unui centru major de decizie’, a afirmat oficialul francez într-un interviu acordat publicaţiei ‘Le Monde’.

Acesta a anunţat că împreună cu premierul Manuel Valls se vor întâlni cu preşedintele companiei americane GE pentru a analiza temerile autorităţilor franceze. Joi, Arnaud Montebourg s-a întâlnit cu directorul general al Alstom.

Joi, acţiunile companiei franceze au urcat la bursă cu 10,9%.

Pe 7 mai, Alstom va da publicităţii rezultatele sale financiare şi estimările pentru perioada viitoare.

Bloomberg a anunţat, citând surse anonime, că firma americană General Electric (GE) negociază cumpărarea Alstom, pentru suma de 13 miliarde de dolari, în ceea ce ar putea fi cea mai mare achiziţie realizată vreodată de GE.

În ultimul an, acţiunile Alstom au scăzut cu 20%, compania devenind astfel un obiectiv mai ieftin pentru directorul general al GE, Jeffrey Immelt. Analiştii susţin că, la sfârşitul anului trecut, deţinerile de numerar ale General Electric se ridicau la 89 miliarde de dolari, din care 57 miliarde de dolari în afara SUA.

Alstom a demarat un program de vânzare a activelor pentru scăderea costurilor şi reducerea datoriei. Compania va renunţa la 1.300 de angajaţi pentru a-şi reduce costurile cu 1,5 miliarde de euro până în 2016. Alstom face economii în Europa, dar se extinde pe pieţele emergente din China, Rusia, Brazilia, India şi Africa de Sud, pentru a răspunde cererii în creştere de de turbine şi trenuri.

Pentru preluarea companiei franceze, GE are sprijinul Bouygues, conglomeratul francez care deţine 29% din Alstom, susţin sursele anonime.

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de electricitate şi reţelelor electrice, precum şi în infrastructura de transport.

Compania este prezentă în România de 20 de ani, iar 1.050 angajaţi lucrează în centrele de producţie locale şi în birourile din Bucureşti.

Alstom România derulează proiecte de reabilitare bazate pe tehnologii avansate în sectoarele Power, Transport şi Grid.