Franţa: Ministrul bugetului este vizat de o anchetă legată de o fraudă fiscală

Justiţia franceză a deschis marţi o anchetă în scopul de a verifica dacă ministrul delegat pentru buget, Jérome Cahuzac, a deţinut un cont în Elveţia, cum este acuzat de site-ul Mediapart, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 19:36
Franţa: Ministrul bugetului este vizat de o anchetă legată de o fraudă fiscală

Mediapart îl acuzase pe ministrul Cahuzac că ar fi deţinut un cont nedeclarat la UBS, bazându-se pe o conversaţie înregistrată în care se aude un bărbat – pe care site-ul îl consideră drept ministrul Cahuzac – vorbind despre contul său de la o bancă elveţiană.

Jérome Cahuzac a dat marţi asigurări că primeşte ‘cu satisfacţie’ deschiderea anchetei. Acest demers îi va permite să-şi dovedească ‘deplina nevinovăţie faţă de acuzaţiile absurde’ al căror obiect este, se afirmă în comunicatul său.

Ministrul a ‘negat în bloc şi în detaliu’ acuzaţiile Mediapart potrivit cărora el ar fi deţinut un cont în Elveţia. De asemenea, a depus o plângere pentru defăimare.

Parchetul din Paris a anunţat marţi că a fost deschisă o anchetă preliminară pentru a se verifica dacă Jérome Cahuzac a deţinut un cont în Elveţia.

Site-ul Mediapart afirmă că Jérome Cahuzac a închis în 2010 contul bancar pe care îl deţinea la UBS şi a transferat fondurile respective într-un cont din Singapore. Site-ul se sprijină, pentru aceasta, pe o înregistrare furnizată de cel care i-a fost adversar actualului ministru al bugetului în alegerile pentru Primăria Villeneuve-sur-Lot (sud-vest) în 2001.

Faptele denunţate de Mediapart pot fi considerate ‘penale’, fapt pentru care se va proceda la ‘verificări’ şi la ‘toate audierile necesare pentru stabilirea adevărului’, potrivit Parchetului.

De o lună, guvernul a făcut bloc în jurul lui Jérome Cahuzac. În decembrie, premierul Jean-Marc Ayrault amintise că ministrul delegat pentru buget îşi păstrează ‘toată încrederea sa’, excluzând orice plecare a acestuia.

Jérome Cahuzac obţinuse, de asemenea, sprijinul mai multor membri ai opoziţiei.

Deschiderea anchetei ar putea totuşi schimba situaţia, în contextul în care noul preşedinte francez, François Hollande, a promis în campania electorală să fie un model de integritate, comentează AFP. Ca ministru delegat pentru buget, Jérome Cahuzac are ca sarcină tocmai lupta împotriva fraudei fiscale

Te-ar mai putea interesa și
Noua agenţie UE pentru combaterea spălării banilor va avea sediul la Frankfurt
Noua agenţie UE pentru combaterea spălării banilor va avea sediul la Frankfurt
Reprezentanţii statelor membre UE şi Parlamentul European au convenit joi, la Bruxelles, ca sediul noii agenţii a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor să fie la Frankfurt,......
Statele Unite anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi a Iranului
Statele Unite anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi a Iranului
Statele Unite vor anunţa vineri noi sancţiuni împotriva Rusiei ce vizează peste 500 de entităţi legate de "susţinătorii ...
Nouă creștere de preț la pompe: azi s-a scumpit iarăși benzina
Nouă creștere de preț la pompe: azi s-a scumpit iarăși benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina, la două zile de la precedenta majorare ...
Eduard Dumitrașcu, președinte ARSC: România traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere al dezvoltării urbane și poate deveni un reper în regiune privind conceptul de „smart village”
Eduard Dumitrașcu, președinte ARSC: România traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere al dezvoltării urbane ...
Cu acces la resurse importante pentru avans tehnologic, România are un potențial uriaș să devină un exemplu de națiune ...