Franţa negociază cu Comisia Europeană un TVA redus pentru presa online

Economica.net
24 12. 2013
online_72291600_75670400_44943700

Aceasta este o poziţie apărată de preşedintele François Hollande în numele „neutralităţii fiscale între suporturile de informaţii”, potrivit unui comunicat comun emis de ministrul Culturii, Aurélie Filipetti, ministrul Bugetului, Bernard Cazeneuve, şi ministrul Economiei digitale, Fleur Pellerin.

Guvernul francez anunţase deja, în iulie, că este în favoarea acestei taxe reduse, iar acum vrea să accelereze lucrurile cu Bruxelles-ul.

Conform AFP, Guvernul francez nu se pronunţă însă asupra controalelor fiscale pe care ministrul Finanţelor le-a lansat contra mai multor site-uri de informare online, care, în mod foarte deschis, îşi aplică din proprie iniţiativă această taxă redusă de mai mulţi ani, în frunte cu „pionierul” Mediapart, condus de Edwy Plenel.

Unul dintre puţinele site-uri rentabile, Mediapart afişează un profit de aproape 1 milion de euro în acest an, la o cifră de afaceri de 7 milioane de euro. La un TVA normal (19,6% în prezent, 20% începând din 1 ianuarie), site-ul ar fi pe pierdere.

Cei trei miniştri au subliniat faptul că Franţa va fi ajutată în acest dosar de „evoluţia poziţiei germane”, o ţară care se va angaja de acum înainte să susţină la nivel european adoptarea unui TVA redus „pentru cărţile şi presa digitale”.

„Aici este vorba despre o luptă esenţială, pe care Franţa şi Germania pot de acum să o ducă împreună, pentru independenţa presei europene, pentru pluralismul ei, pentru modernizarea ei”, au declarat cei trei miniştri francezi.

Pentru începutul anului 2014, ei anunţă „o iniţiativă puternică” pentru „a garanta pe termen lung neutralitatea fiscală între presa scrisă şi presa online” prin „invitarea reprezentanţilor vizaţi din presă, în ianuarie, în faţa parlamentarilor francezi şi europeni interesaţi ” pentru „precizarea termenelor politice şi legislative ale acestei mobilizări puternice”.

Această accelerare reprezintă o mare victorie pentru Sindicatul presei independente online (SPIL), care luptă pentru un TVA redus pentru presa online, pentru care se arată dispus să meargă până la Curtea Europeană de Justiţie.