Franţa pregăteşte o campanie pentru economisirea energiei de către populaţie

Guvernul francez va lansa o campanie cu recomandări pentru cetăţeni pentru a economisi energie, cu scopul de a atinge obiectivul de reducere a consumului, în contextul unei posibile opriri a furnizărilor de către Rusia şi pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică, relatează agenţia EFE.
AGERPRES - mar, 30 aug. 2022, 13:12
Franţa pregăteşte o campanie pentru economisirea energiei de către populaţie

Dacă nu se reduce consumul, „va exista riscul unor restricţii” în domeniul energetic, „cu impact asupra locurilor de muncă”, şi „este ceva ce vrem să evităm cu orice preţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oliver Veran, pentru France Info.

„Vrem să evităm întreruperile de curent”, însă „totul este posibil, toate scenariile se află pe masă”, a subliniat acesta.

Premierul Elisabeth Borne a anunţat deja, luni, că, în ceea ce priveşte companiile, acestea vor trebui să prezinte planuri de economisire şi să numească un mediator energetic care să fie însărcinat cu supravegherea şi aplicarea acestor planuri.

La finele lunii septembrie sau începutul lui octombrie va veni rândul consumatorilor privaţi să le fie prezentată o foaie de parcurs, însoţită de o campanie de informare a cetăţenilor, care va permite fiecăruia „să aibă un impact semnificativ” în economisirea energiei, a adăugat Veran.

Obiectivul Executivului este reducerea consumului de energie cu 10% în doi ani.

Totodată, grupul energetic francez Engie a anunţat marţi că grupul rus Gazprom i-a comunicat o reducere imediată a livrărilor de gaze naturale, care se adaugă celor pe care deja le-a operat de când a început războiul din Ucraina.

Reducerea se datorează „discrepanţelor dintre cele două părţi cu privire la aplicarea contractelor”, a precizat compania într-un comunicat.

Veran a semnalat că Franţa va avea depozitele de gaze complet pline pentru la iarnă, dar a recunoscut că „atingerea unui grad de umplere de 100% nu va însemna nimic dacă ruşii vor tăia gazele”.

De asemenea, a spus că „este probabil” ca Algeria, unde preşedintele Emmanuel Macron a realizat o vizită oficială săptămâna trecută, va creşte livrările de gaze în Franţa, ce reprezintă în prezent în jur de 8% din importurile franceze de combustibil.

Franţa consumă multe gaze pentru a produce electricitate, a explicat Veran, şi cererea de electricitate explodează iarna din cauza încălzirii.

Problema se complică în Franţa, deoarece jumătate din cele 54 de reactoare nucleare sunt în prezent oprite pentru realimentare cu combustibil sau probleme de coroziune la circuitele de răcire, scrie EFE.

În această privinţă, Veran a menţionat că EDF, companie publică, proprietarul şi operatorul parcului nuclear „s-a angajat să poată atinge nivelul normal de producţie a energiei electrice”.

Marţi s-a anunţat, totodată, că Macron va prezida vineri Consiliul de Apărare pentru energie, prin care se reia conceptul sesiunilor restrânse ale Guvernului pe teme cheie, care a fost lansat în timpul pandemiei.

Veran a justificat acest format, în care dezbaterile sunt secrete, la fel ca la Consiliul de miniştri, prin faptul că „nu se poate vorbi despre energie şi furnizările de gaze fără a vorbi despre Rusia şi războiul din Ucraina”.

Te-ar mai putea interesa și
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, informează dpa....
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență artificială
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență ...
În ultimii doi ani, companiile chineze au înregistrat o creștere rapidă a numărului de brevete depuse pentru produse ...
Cât ne-a costat gripa porcină anul trecut. ANSVSA nu a mai comunicat beneficiarii și nici numărul animalelor sacrificate
Cât ne-a costat gripa porcină anul trecut. ANSVSA nu a mai comunicat beneficiarii și nici numărul animalelor sacrificate
Anul trecut, costurile statului român cu pesta porcină s-au cifrat la peste 135,4 milioane de lei, numai dacă luăm în ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: Electrificarea liniei ar putea include peste 2.500 mp de panouri fotovoltaice
Calea ferată Constanța – Mangalia: Electrificarea liniei ar putea include peste 2.500 mp de panouri fotovoltaice
Peste 26 kilometri din cei 43 de kilometri ai liniei de cale ferată Constanța - Mangalia vor reprezenta linie dublă la ...