Franţa: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel din septembrie 2021 şi până acum

Rata anuală a inflaţiei în Franţa s-a atenuat în februarie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2021, încurajând tendinţa care alimentează dezbaterea privind momentul în care BCE ar trebui să reducă dobânzile, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 29 feb. 2024, 12:38
Franţa: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel din septembrie 2021 şi până acum

Datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (Insee) arată că preţurile de consum în a doua economie a zonei euro s-a situat la 3,1% în februarie, în scădere de la 3,4% luna precedentă şi în linie cu estimările economiştilor intervievaţi de Bloomberg, scrie Agerpres.

Datele separate arată că şi în Spania rata anuală a inflaţiei a încetinit la 2,9% în februarie, de la 3,5% luna precedentă, deşi a depăşit uşor previziunile.

Vineri, Eurostat publică datele privind rata inflaţiei în zona euro, analiştii anticipând o moderare la 2,5% în februarie, de la 2,8% luna precedentă.

„Lupta contra inflaţiei se câştigă. Până la finalul anului, ar trebui să ne apropiem de ţinta de 2%”, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Revenirea inflaţiei spre ţinta BCE de 2% vine pe fondul scăderii preţurilor la energie, în contextul stagnării economiei Europei. Dar oficialii de la Frankfurt sunt prudenţi în legătură cu relaxarea prea curând a politicii monetare.

Consumatorii francezi nu sunt convinşi că presiunea preţurilor se va atenua curând. Un studiu publicat săptămâna aceasta arată că aşteptările gospodăriilor privind inflaţia au crescut semnificativ în februarie.

Un raport separat al Insee arată că în ianuarie cheltuielile de consum au scăzut cu 0,3%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la un declin de 0,2%.

Totuşi, există şi veşti bune. Insee a revizuit în creştere datele privind trimestrul patru din 2014, indicând o creştere a economiei franceze de 0,1%, după ce anterior anunţase o stagnare.

Guvernul de la Paris prognozează o creştere de 1,4% anul acesta, în timp ce Banca Centrală a Franţei se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să încetinească de la 5,7% anul trecut la 2,5% anul acesta şi să ajungă sub ţinta BCE, de 2%, în primul trimestru din 2025.

Instituţia se aşteaptă la o creştere a salariilor mai rapidă decât a inflaţiei, în perioada 2024 – 2025, ceea ce va sprijini puterea de cumpărare şi îi va tenta probabil pe consumatori să cheltuiască mai mult.

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...