Franţa: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel din septembrie 2021 şi până acum

Economica.net
29 02. 2024
unt 53456658

Datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (Insee) arată că preţurile de consum în a doua economie a zonei euro s-a situat la 3,1% în februarie, în scădere de la 3,4% luna precedentă şi în linie cu estimările economiştilor intervievaţi de Bloomberg, scrie Agerpres.

Datele separate arată că şi în Spania rata anuală a inflaţiei a încetinit la 2,9% în februarie, de la 3,5% luna precedentă, deşi a depăşit uşor previziunile.

Vineri, Eurostat publică datele privind rata inflaţiei în zona euro, analiştii anticipând o moderare la 2,5% în februarie, de la 2,8% luna precedentă.

„Lupta contra inflaţiei se câştigă. Până la finalul anului, ar trebui să ne apropiem de ţinta de 2%”, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Revenirea inflaţiei spre ţinta BCE de 2% vine pe fondul scăderii preţurilor la energie, în contextul stagnării economiei Europei. Dar oficialii de la Frankfurt sunt prudenţi în legătură cu relaxarea prea curând a politicii monetare.

Consumatorii francezi nu sunt convinşi că presiunea preţurilor se va atenua curând. Un studiu publicat săptămâna aceasta arată că aşteptările gospodăriilor privind inflaţia au crescut semnificativ în februarie.

Un raport separat al Insee arată că în ianuarie cheltuielile de consum au scăzut cu 0,3%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la un declin de 0,2%.

Totuşi, există şi veşti bune. Insee a revizuit în creştere datele privind trimestrul patru din 2014, indicând o creştere a economiei franceze de 0,1%, după ce anterior anunţase o stagnare.

Guvernul de la Paris prognozează o creştere de 1,4% anul acesta, în timp ce Banca Centrală a Franţei se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să încetinească de la 5,7% anul trecut la 2,5% anul acesta şi să ajungă sub ţinta BCE, de 2%, în primul trimestru din 2025.

Instituţia se aşteaptă la o creştere a salariilor mai rapidă decât a inflaţiei, în perioada 2024 – 2025, ceea ce va sprijini puterea de cumpărare şi îi va tenta probabil pe consumatori să cheltuiască mai mult.