Franţa se confruntă cu dificultăţi în atingerea ţintei de deficit – FMI

Franţa va avea probleme cu îndeplinirea ţintei de a atenua deficitul la 2,7% din PIB în 2027, a avertizat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, la postul de radio France Inter, transmite Bloomberg.
AGERPRES - lun, 23 oct. 2023, 09:32
Franţa se confruntă cu dificultăţi în atingerea ţintei de deficit - FMI

Obiectivul „va fi cam dificil de atins” conform actualelor politici guvernamentale. Sunt necesare mai multe eforturi”, a declarat oficialul FMI.

Guvernul de la Paris intenţionează să reducă cheltuielile în următorii ani, dar până în 2027 deficitul bugetar nu este estimat să scadă sub plafonul UE de 3% din PIB.

Reglementările fiscale ale UE au fost temporar suspendate în contextul pandemiei şi a războiului din Ucraina, dând guvernelor mai multă libertate de a cheltui până la finalul lui 2023.

În Franţa, „traiectoria bugetară pe care intenţionează să o urmeze Executivul este în direcţia potrivită. Dar probabil înaintează puţin prea lent”, a explicat Gourinchas.

Economistul a cerut reforme suplimentare pentru a stimula creşterea economiei şi a apreciat că este mult prea devreme pentru marile bănci centrale să înceapă reducerea dobânzilor deoarece inflaţia încă este departe de ţintă.

Situaţia financiară a Franţei nu este îngrijorătoare ţinând cont că există marjă de manevră în bugetul său, a dat asigurări oficialul FMI.

Recent, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că Executivul intenţionează să facă economii de 16 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din bugetul pe 2024.

Deja Guvernul a scăzut anul acesta cheltuielile cu cinci miliarde de euro şi sunt necesare noi reduceri anul viitor, pentru a realiza planul de reducere a deficitului fiscal de la 4,9% din PIB în 2023 la 4,4% din PIB în 2024 şi apoi la 2,7% din PIB în 2027.

Franţa este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la „AA minus” din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.

Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...