Franţa va întârzia vânzarea unor participaţii la Orange şi GDF Suez, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va trebui să găsească alternative pentru a îndeplini ţintele bugetare, deoarece turbulenţele de pe pieţele financiare afectează vânzarea unor participaţii deţinute de stat la Orange, Engie (fostul GDF Suez) şi Electricite de France, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 07:39
Franţa va întârzia vânzarea unor participaţii la Orange şi GDF Suez, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare

Franţa intenţionează să obţină patru miliarde de euro (4,46 miliarde de dolari) până la sfârşitul anului din vânzarea unor acţiuni, dar procesul este îngreunat de volatilitatea pieţelor financiare. După o creştere spectaculoasă în prima parte a anului, indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris a scăzut în ultimele săptămâni cu 19%, pieţele bursiere globale fiind afectate de temerile privind încetinirea Chinei şi a economiei mondiale, scrie Agerpres.

Comparativ cu sfârşitul lunii aprilie, indicele CAC, care include companii ca Orange, Engie (ambele prezente şi în România) şi Electricite de France – unde statul francez deţine participaţii importante – înregistrează un declin de 14%.

‘Aceasta nu este o perioadă potrivită să vinzi acţiuni şi nu cred că pieţele se vor redresa curând, ci va continua perioada de turbulenţe’, a apreciat Arnaud Scarpaci, manager la Montaigne Capital, în Paris.

Valoarea participaţiilor statului francez la companiile listate a scăzut în ultima lună cu aproximativ 12 miliarde de euro, la aproximativ 70 miliarde de euro, conform datelor Bloomberg. Statul deţine participaţii în 77 de companii, din care 13 sunt listate.

Volatilitatea de pe pieţele financiare ar putea forţa autorităţile franceze să îngheţe vânzările în următoarele luni. Bugetul Franţei pe 2015 include un provizion de patru miliarde de euro pentru vânzările de active, banii urmând să fie folosiţi pentru reducerea datoriei.

Agenţia care gestionează participaţiile statului (APE) a vândut din ianuarie participaţii în trei din cele 13 companii listate, câştigurile fiind estimate să se situeze la aproximativ 18 miliarde de euro, mai puţin de jumătate din suma prevăzută de Guvern. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că restul sumei (2,2 miliarde de euro) va fi imposibil de obţinut, din cauza condiţiilor dificile de pe pieţele financiare.

În martie, APE a vândut o participaţie de 3,96% în grupul Safran SA, pentru aproximativ un miliard de euro, iar în aprilie a obţinut 300 milioane de euro în urma vânzării unei participaţii în Aeroportul din Toulouse. Până în 16 septembrie, ATE voia să vândă o participaţie de 0,9% în compania de utilităţi Engie, cu aproximativ 500 de milioane de euro, susţin sursele.

Economia franceză a înregistrat o creştere zero în trimestrul doi din 2015, dar avansul din primele trei luni a fost revizuit în sus, arată datele publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee).

În perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu primul trimestru din 2014, a doua economie europeană a înregistrat un avans de 0,7%.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Franţei de 1% în 2015, după un avans de doar 0,2% anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...