Franţa va plafona la 15% creşterea preţurilor la gaze şi electricitate, în 2023

La fel ca şi vecinii săi europeni, Franţa a promis că va cheltui miliarde de euro pentru a atenua impactul celei mai grave crize energetice cu care se confruntă Europa după anii 1970, informează AFP.
AGERPRES - vin, 07 oct. 2022, 10:34
Franţa va plafona la 15% creşterea preţurilor la gaze şi electricitate, în 2023

Principala armă din arsenalul lor este o limită de tarif, în cazul Franţei majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023 fiind plafonată la 15%.

În luna februarie a acestui an, Franţa a adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu 4%, în timp ce preţul reglementat la gaze naturale a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2021.

Fără acest plafon, autorităţile franceze au estimat că preţurile la energie ar fi crescut cu 120%.

Conform celor mai recente estimări, noua schemă va costa 45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor.

Premierul francez, Elisabeth Borne a spus că factura medie la gaze va creşte cu „25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon”. În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu „20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon”.

În plus, autorităţile franceze vor acorda o plată unică pentru cele mai sărace 40% dintre gospodării. Un cec energetic excepţional urmează a fi vărsat până la finele anului către 12 milioane de gospodării, valoarea acestui cec urmând să fie de 200 de euro pentru 20% dintre cele mai sărace gospodării şi de 100 de euro pentru restul de 20%.

Ca efect al războiului din Ucraina, livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa au fost reduse, ceea ce a dat naştere la temeri că la iarnă ca exista o penurie în aprovizionare, astfel că preţurile de pe piaţă au explodat.

Situaţia din Franţa este agravată de faptul că producţia de electricitate a centralelor nucleare este la un nivel redus, ca urmare a lucrărilor de mentenanţă efectuate la jumătate din cele 56 de reactoare nucleare din Franţa. Grupul energetic de stat Electricité de France (EDF) a dat asigurări că reactoarele oprite vor fi repornite în cursul iernii, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...