Franţa vinde 0,9% din fostul GDF Suez, pentru 370 milioane de euro

Guvernul de la Paris a angajat bănci pentru a vinde în următoarele trei luni o participaţie de până la 0,9%, aproximativ 22 milioane de acţiuni, în compania de utilităţi Engie (fosta GDF Suez), o tranzacţie evaluată la 370 milioane de euro, transmite Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 16 iun. 2015, 10:41
Franţa vinde 0,9% din fostul GDF Suez, pentru 370 milioane de euro

‘Conform condiţiilor stabilite, băncile pot vinde acţiuni GDF Suez astfel încât să nu submineze performanţa titlurilor’, se arată într-o declaraţie comună a Ministerelor de Finanţe şi Industrie.

Marţi dimineaţă, acţiunile companiei înregistrau la Bursa de la Paris un declin de 1,12%, la 16,70 euro. Anul acesta, titlurile companiei au scăzut cu 13%, cea mai slabă performanţă în indicele principal CAC 40 al celor mai mari companii listate din Franţa, scrie Agerpres.

După finalizarea tranzacţiei, statul rămâne acţionar majoritar şi va deţine 33,24% din capitalul firmei.

Franţa intenţionează să vândă active de 5-10 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria. Statul deţine participaţii în 74 de companii, din care 13 sunt listate la bursă iar participaţiile deţinute aici de stat sunt evaluate la 80 miliarde de euro.

În aprilie, şeful GDF Suez, Gerard Mestrallet, a anunţat schimbarea numelui companiei franceze în Engie, pentru a reflecta implicarea în reducerea emisiilor de CO2. ‘Tranziţia energetică este mai mult ca niciodată o realitate în care avem responsabilităţi şi ambiţii imense. Pentru a răspunde acestor provocări şi pentru a accelera dezvoltarea companiei, am decis să dăm grupului o nouă denumire, Engie’, a afirmat Gerard Mestrallet.

Anul trecut, compania a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

În februarie, GDF Suez avertiza că va reduce costurile şi va întârzia unele cheltuieli în acest an, deoarece preţul mai scăzut al ţiţeiului va afecta câştigurile companiei franceze în 2015.

În 2014, profitul net recurent a scăzut cu 9%, la 3,1 miliarde de euro (3,52 miliarde de dolari), de la 3,4 miliarde de euro în 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la un câştig de 3,15 miliarde de euro anul trecut. Compania estimează că anul acesta profitul net recurent se va situa la 3 – 3,3 miliarde de euro.

La sfârşitul lunii decembrie 2014, datoria netă a scăzut la 27,5 miliarde de euro.

Cheltuielile nete de capital se vor situa la 6-7 miliarde de euro în perioada 2014 – 2016, iar politica de dividende va rămâne stabilă, se arată în comunicatul companiei franceze.

GDF Suez, afectată de scăderea cererii de energie în Europa, încearcă să compenseze declinul prin închiderea unor centrale pentru a reduce costurile şi prin extinderea în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Compania este prezentă în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 de kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...