Franţa vrea să oblige companiile de conţinut şi servicii web să plătească pentru traficul pe reţele

Guvernul francez pregăteşte o lege care va obliga companiile de conţinut şi de servicii pe internet, printre care şi Google, să plătească pentru traficul efectuat pe reţelele de telecomunicaţii, a declarat luni ministrul tehnologiei Fleur Pellerin, citat de Bloomberg.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 16:39
Franţa vrea să oblige companiile de conţinut şi servicii web să plătească pentru traficul pe reţele

Companiile de pe internet generează trafic fără a efectua investiţii în infrastructura de reţea, a afirmat Pellerin, după ce a cerut companiei franceze Iliad, unul dintre principalii operatori din ţară, să nu mai blocheze spoturile publicitare distribuite pe internet. Google este cel mai mare jucător în sectorul publicităţii online.

Iliad a acceptat să nu mai blocheze mesajele publicitare de pe site-urile accesate de utilizatorii săi, a precizat Pellerin. Compania furnizează internet pentru peste 5,2 milioane de abonaţi, potrivit datelor de la sfârşitul lunii septembrie.

„Ce soluţii au la dispoziţie furnizorii de internet atunci când producătorii de conţinut le utilizează reţelele, dar nu investesc în ele? Trebuie să ne punem întrebări serioase despre cum ar putea companiile de pe web să investească în reţele”, a afirmat oficialul francez în timpul unei conferinţe de presă.

Pellerin şi ministrul Industriei Arnaud Montebourg vor participa pe 15 ianuarie la o dezbatere pe această temă, a adăugat Pellerin, precizând că va purta mai întâi discuţii cu şefii diviziei locale a Google.

Companiile de telecomunicaţii încearcă să găsească un model de business optim prin care să genereze venituri din creşterea traficului, care stresează reţelele şi impune investiţii. În ultimii ani, răspândirea rapidă a serviciilor de streaming de conţinut şi distribuţie digitală, dar şi explozia smartphone-urilor şi tabletelor au crescut semnificativ traficul la care trebuie să facă faţă reţelele de internet.

Unii operatori, printre care France Telecom şi BT Group, oferă contra cost companiilor de conţinut online acces mai rapid la reţea.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, în creştere cu 2,4% faţă de 2022, chiar dacă inflaţia continuă să......
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise ...
Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum ...