1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Fraţii Micula merg la doar 5% din capacitate şi au dat mii de oameni afară. Aşteaptă 250 mil. euro de la stat

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, susţin că nu au primit de la statul român cei aproximativ 250 de milioane de dolari pe care i-au câştigat în urma unui lung proces finalizat cu decizia Curţii de la Washington. 

22 mai, 2014 | ECONOMICA.net

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, oamenii de afaceri care, cu a lor European Drinks, reuşeau în urmă cu peste 10 ani să vândă mai multe produse răcoritoare în România decât gigantul american Coca Cola, se confruntă cu probleme financiare cauzate, spun ei, de modul în care statul român îi tratează pe marii investitori. Produc la capacitate minimă şi se luptă să nu concedieze oameni. Pe de altă parte, cei doi antreprenori aşteaptă de la statul român  aproximativ 250 de milioane de dolari pe care i-au câştigat într-un proces ce a debutat în 2005 şi s-a finalizat în 2013 printr-o decizie favorabilă lor acordată de Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). "Statul nu s-a achitat de datorie. Un lucru bun, dacă este să ne gândim la faptul că sunt penalităţi. Vom urma demersul legal. Acum, o să vedem. În mod normal urmează execuţia", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Nicula.

După ce ICSID s-a pronunţat definitiv în cazul European Drinks vs statul român, reprezentanţi ai Ministerului de Finanţelor au declarat că se intenţionează compensarea sumei câştigată de fraţii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de aceştia. Acum,  întrebat dacă va exista vreo compensare, având în vedere că firmele sale au, la rândul lor, datorii mari către bugetul statului, Micula a răspuns retoric "Cum să se compenseze!?".

Potrivit datelor publicate pe 30 aprilie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, fraţii Ioan şi Viorel Micula, erau printrei cei mai mari datornici la stat. Firma Transilvania General Import-Export figurează cu o datorie de 109 milioane de lei, pentru care s-a început executarea silită, firma Rieni Drinks, cu o datorie de 38 de milioane de lei, este în aceeaşi situaţie, iar pentru Scandic Distilleries, care are, potrivit datelor ANAF, o datorie la bugetul de stat de 7,3 milioane de lei (doar dobânzi şi penalităţi) s-au acordat înlesniri la plată. 

Citeşte şi 

Milionarii României, executaţi de Fisc pentru datorii la bugetul de stat

Produc la capacitate minimă

Micula susţine că fabrica de băuturi spirtoase operată de Scandic Distilleries funcţionează la 5-7% din capacitate, în condiţiile în care, spune omul de afaceri, fabricile sunt dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Pierderile sunt de ordinul miliardelor de euro. "Business-ul nostru ar merge foarte bine, dacă nu ar fi evaziunea fiscală. În domeniul băuturilor alcoolice, dar şi în cel alimentar, de morărit şi panificaţie evaziunea este foarte mare. În România, vorbim de 1,4 miliarde de euro pentru care ar trebui să se plătească taxe, dar nu ştiu dacă se încasează 100 de milioane. Consider că statul ne este dator. Atunci când statul nu te lasă să vinzi, după ce ai făcut investiţii de 2,5 miliarde de euro în ţară, înseamnă că statul ne datorează banii aceia. Noi producem, dar nu putem vinde din cauza evaziunii fiscale. Ne-a dispărut piaţa", a declarat Ioan Micula.

Acesta ridică problema suprataxării şi a controalelor numeroase cu care se confruntă toţi antreprenorii cinstiţi care activează în România, dar şi a faptului că executivul nu se consultă cu marii antreprenori."Vrem transparenţă şi vrem să se aplice legea pentru toată lumea la fel. Câte taxe plătesc cei care au cazane? Sunt sute de mii de astfel de cazane, dar pe Guvetrn nu îl interesează acest lucru. De asemenea, nu există niciun sistem de control şi de monitorizare a cantităţileor produse în acest mod. Sunt o multitudine de legi care apar, dar pe care majoritatrea nu le aplică, iar controalele se fac tot la cei cinstiţi. În Ungaria sau în Bulgaria s-a introdus factura fiscală online. Acolo toată lumea este obligată să de bon fiscal. La noi de ce nu se întâmplă acest lucru? Niciodată nu am fost chemaţi la discuţii. Nu este normal să nu discuţi cu oameni care au creat mii de locuri de muncă în România", mai spune patronul European Drinks. "Pierderile noastre se ridică la miliarde de euro, din cauza faptului că nu se aplică legile statului. Nimic nu este predictibil, stabil, corect. Am plătit taxe de 1,2 miliarde de euro şi nu am fost ajutaţi deloc. Dimpotrivă", mai spune Micula.

Citeşte şi 

România a pierdut procesul internaţional cu fraţii Micula. Ce daune are de plătit şi ce spune Guvernul

Ce vor face cu angajaţii

Ioan Micula susţine că a redus treptat numărul de salariaţi, de la aproximativ 12.000 la aproximativ 7.000 în momentul de faţă, şi că situaţia este destul de incertă."Am păstrat 12.000 de locuri de muncă mai bine de 20 de ani şi am cheltuit foarte mulţi bani pentru a-i instrui. Acum mai sunt 7.000 şi poate va trebui să reducem în continuare. Dacă am fi lucrat măcar la 30% din capacitate, poate am mai fi angajat, am fi oferit mai multă stabilitate", susţine patronul European Drinks. Acesta menţionează că nu a redus din salarii în ultima vreme, dar că business-ul nu i-a permis să le crească.

Ce se va întâmpla cu business-ul

Antreprenorul mai spune că este vrea să îşi desfăşoare activitatea în  condiţii optime în România, că nu şi-a pus problema relocării şi nici nu îşi pfregăteşte exit-ul. Dar viitorul business-ului său nu este predictibil. "Din cei 2,5 miliarde de euro pe care i-am investit în ultimii 23 de ani nu am recuperat nimic. Dacă lucrezi la 7% din capacitate, ce să recuperezi. Dacă statul de împiedică să lucrezi, se pierd bani nu se câştigă. Noi nu mai putem face nimic. Le-am explicat guvernanţilor că avem probleme, că avem nevoie de legi normale şi avem nevoie ca statul să colecteze taxe, dar se pare că pe nimeni nu interesează acest aspect. Orice este posibil. Mai devreme sau mai târziu activitatea care nu este susţinută nu poate continua. Nu poţi lucra împotriva statului", mai spune Micula.

În 2011, ultimele disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, European Drinks avea afaceri de 307,7  milioane de lei şi o pierdere netă de 51,6 milioane de lei. De asemenea, Scandic Distilleries avea în 2011 afaceri de 58 de milioane de lei şi un profit net de 500.000 de lei, iar Rieni Drinks 79 de milioane de lei cifră de afaceri şi pierderi de 400.000 de lei.

Propunere pentru ANAF

Oficialul European Drinks susţine că a propus Guvernuliui, împreună cu Garant, Asociaţia Patronală din Industria Alcoolului o variantă care ar permite majorarea cu până la 5 ori a colectărilor la bugetul de stat din taxele aplicate producătorilor de buturi alcoolice. "Am putea creea noi un sistem de colectare. Prin Asociaţia Patronală să găsim un organism care să colecteze taxe. Un organism total transparent ar aduce de cinci ofri mai mulţi bani la buget, în primii doi trei ani. Pierderile sunt acum de zeci de miliarde de euro", susţine Micula.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO