FT: Bancherii din Portugalia se tem de „virusul” cipriot

Şefii marilor bănci din Portugalia cer liderilor europeni "să nu se mai joace cu focul" şi să îşi modereze poziţia faţă de periferia zonei euro, pentru că în caz contrar riscă să alarmeze deponenţii, relatează Financial Times.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 15:44
FT: Bancherii din Portugalia se tem de

Directorul general al Millennium BCP, Nuno Amado, a vorbit despre „virusul din Cipru”, afirmând că dacă cineva ar fi dorit să pună la cale un plan care să afecteze piaţa europeană ar fi fost dificil de gândit ceva mai bun şi că nu poţi să continui să te joci cu focul”.

Şeful Banco Espirito Santo (BES), Ricardo Espírito Santo Salgado, a spus la rândul său că liderii trebuie să îşi modereze limbajul, pentru că „situaţia ar putea fi foarte gravă”.

Comentariile lor au venit după ce autorităţile cipriote au impus pierderi deponenţilor de la cele mai mari bănci din ţară, în cazul deţinerilor de peste 100.000 de euro, pentru a putea primi un împrumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro şi a FMI.

Bancherii portughezi au arătat că în urma acordului din Cipru, de la sfârşitul lunii martie, clienţii lor au fost neliniştiţi timp de mai multe zile.

„A fost o mare îngrijorare”, a spus Amados.

Un număr mare de clienţi ai BES şi ai Banco BPI, a treia mare bancă din Portugalia, s-au grăbit în perioada respectivă să îşi mute banii din conturile de depozite în cutii de valori.

„Majoritatea clienţilor din Portugalia nu au încredere în garantarea depozitelor şi nu au mijloacele de a deschide conturi în străinătate. În schimb, optează pentru cutii de valori”, a arătat o sursă apropiată BPI.

BCP şi BPI au primit fonduri de stat, sub forma unor obligaţiuni convertibile, după ce Portugalia a primit în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Întreg sistemul bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracţia economică, creşterea şomajului şi a creditelor neperformante, unii analişti anticipând că băncile vor avea nevoie de asistenţă guvernamentală suplimentară.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...