FT: Mari fonduri de valori mobiliare renunţă la euro

Unii dintre cei mai mari manageri de valori mobiliare din Europa au confirmat pentru Financial Times că se debarasează de activele în euro de teama unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro şi a apariţiei unui haos pe piaţa monedei unice.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 13:56
FT: Mari fonduri de valori mobiliare renunţă la euro

Recenta cădere bruscă a euro i-a luat prin surprindere pe mulţi investitori: moneda unică a pierdut 5% în ultimele trei săptămâni, după ce a evoluat foarte slab faţă de dolar în cea mai mare parte a anului, pentru ca joi să ajungă la cea mai scăzută valoare din ultimele 22 de luni, 1 la 1.2514 dolari americani, scrie Agerpres.

Compania de gestionare a activelor Amundi, a doua cea mai mare din Europa, şi Threadneedle Investments, cea mai mare de acest gen din Marea Britanie, şi-au limitat expunerea faţă de euro în ultimele zile, pe fondul nemulţumirii în creştere faţă de eforturile liderilor politici de reglementare a crizei. De asemenea, compania americană Merk Investments susţine că şi-a vândut ultimul euro la 15 mai. ‘Suntem preocupaţi că lucrurile se desfăşoară anormal. N-ai cu cine să vorbeşti în Grecia’, a declarat directorul pentru investiţii, Axel Merk.

Amundi, care gestionează inclusiv fonduri de pensii, consideră că riscul ca actuala criză să cuprindă şi economiile mai mari ale Spaniei şi Italiei continuă să crească pentru că factorii de decizie politică nu au reuşit să-i convingă pe investitori că ‘zidul de protecţie’ pe care l-au construit este suficient de solid.

Alţi importanţi manageri de active şi-au manifestat temerea că posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro – un aşa-zis ‘Grexit’ – s-a accentuat serios pe parcursul ultimei săptămâni.

Miercuri seara, la summitul de la Bruxelles, liderii europeni au amânat o decizie de consolidare a băncilor de pe continent, în pofida preocupărilor tot mai intense că instabilitatea din Grecia subminează încrederea în sectorul financiar al Europei.

Potrivit Citigroup, euro ar putea ajunge aproape la paritate cu dolarul în cazul unei ieşiri necoordonate a Greciei din zona euro. Richard Batty, director pentru investiţii la Standard Life Investments – al cărei portofoliu de acţiuni europene a fost subţire în ultimii doi ani -, a remarcat la rândul său că se prevede o aprofundare a crizei şi în aceste condiţii euro este supus la presiuni.

‘Politicienii nu au reuşit să convingă pieţele că se ocupă de rezolvarea problemelor din zona euro’, a subliniat Neil Williams, economist şef la Hermes Fund Managers, care şi-a redus aproape la zero expunerea la acţiunile economiilor europene periferice.

Eric Brard, director de investiţii în titluri cu venit fix la Amundi, a remarcat pe de altă parte că, deşi compania sa a renunţat o parte din activele în euro schimbându-le în dolari, un euro mai slab poate însemna o veste bună pentru Europa şi pentru companiile de export din regiune.

‘Scenariul nostru de bază este că zona euro nu se va destrăma şi că Grecia va rămâne în uniunea monetară. Dar, privind lucrurile pragmatic, în ultimele săptămâni percepţia pieţei faţă de riscurile unei divizări a zonei euro şi ieşirii Greciei s-a accentuat’, a conchis acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
Un număr de 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore , cu 278 ...