FT: Nissan vrea să extindă parteneriatul cu Daimler

Mercedes - Benz şi Infiniti, marca de lux a Nissan, negociază dezvoltarea în comun a unei platforme care va fi utilizată la fabricarea modelelor mai mari de sedan-uri şi SUV-uri, potrivit unui articol apărut marţi în publicaţia britanică Financial Times (FT).
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 12:31
FT: Nissan vrea să extindă parteneriatul cu Daimler

Cele două branduri premium, care deja au încheiat un acord pentru a colabora la o platformă mai mică pentru modelele compact, vor dezvolta propriile lor modele din noua platformă, a declarat, pentru FT, directorul Infiniti, Johan de Nysschen.

Pe plan global, producătorii auto caută modalităţi de a reduce costurile de dezvoltare a vehiculelor. Una dintre modalităţi ar putea fi folosirea platformelor comune pentru a sprijini fabricarea vehiculelor de diferite dimensiuni.

‘În prezent, discutăm şi examinăm potenţialul extinderii acordului la un al doilea proiect de fabricare a vehiculelor. Căutăm o platformă adaptabilă pentru vehiculele mai mari cu tracţiune integrală sau pe spate, care ar putea forma baza sedan-urilor şi a SUV-urilor’, a explicat Johan de Nysschen, fost director al Audi.

Acesta a adăugat: ‘Dacă ambele companii vor să dezvolte un model, există un anumit cost de intrare asociat cu asta. Dacă împărţim costurile pe jumătate, vom avea un discount de 50%’.

Infiniti vrea să depăşească brandurile de lux din Asia, cum ar fi Lexus de la Toyota, Acura de la Honda, Genesis de la Hyundai.

FT anunţa în decembrie, citând surse anonime, că alianţa Renault-Nissan speră să ajungă în primul trimestru din 2014 la un acord cu grupul auto german Daimler pentru a extinde parteneriatul.

Potrivit FT, acordul ar permite Daimler să construiască automobile marca Mercedes-Benz la uzina Renault-Nissan de la Aguascalientes (Mexic), să crească utilizarea de motoare produse de Renault la modele de lux Mercedes şi, de asemenea, să întărească cooperarea pentru viitoarele modele Infiniti.

Susţinătorii acordului menţionează lipsa de experienţă a Daimler în domeniul motoarelor mici şi mai puţin poluante, un atu al Renault. De asemenea, Nissan vrea să beneficieze de sprijinul Mercedes pentru dezvoltarea de noi modele de lux Infiniti.

‘Dacă te uiţi la prezenţa Mercedes şi Infiniti, există deja capacitate în Europa şi în China. Este, însă, şi o zonă în care nu există capacitate’, a declarat una dintre surse, referindu-se la zona Americilor.

Un eventual acord între cele două părţi ar veni într-un moment în care marii constructori auto analizează formarea de parteneriate şi societăţi mixte pentru a putea să-şi scadă costurile şi să continue să crească pe noi pieţe, în condiţiile în care piaţa auto din Europa înregistrează cele mai slabe vânzări din ultimele două decenii.

Renault-Nissan, care funcţionează sub forma unei alianţe globale din 1999, a convenit în 2010 să înceapă să coopereze cu Daimler pentru unele proiecte. Cei trei producători colaborează pentru producţia în comun a unor motoare, iar modelele Twingo Renault şi Daimler Smart au fost dezvoltate pe baza aceleiaşi platforme.

Renault are trei uzine în America Latină – Argentina, Brazilia şi Columbia – pe lângă cele şase fabrici din Franţa. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Succeul UiPath a stimulat visurile „unicornilor” din România – Reuters
Succeul UiPath a stimulat visurile „unicornilor” din România – Reuters
Când producătorul de software UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn ...
Ministrul Energiei: Noua schemă de compensare a facturilor se va aplica de la 1 februarie. Analizăm ce vom face din aprilie
Ministrul Energiei: Noua schemă de compensare a facturilor se va aplica de la 1 februarie. Analizăm ce vom face din aprilie
Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia ...
Cîţu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa de energie
Cîţu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa de energie
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că nu vede sensul unei reglementări a pieţei de energie după data ...