FT: Raiffeisen încearcă să încheie un acord cu Sberbank, pentru a-şi reduce expunerea pe piaţa rusă

Raiffeisen Bank International (RBI) caută să schimbe profituri de 400 de milioane de euro blocate în Rusia cu numerar blocat în Europa al celui mai mare grup bancar rusesc, Sberbank, un plan care reliefează eforturile creditorului austriac de a-şi reduce expunerea pe piaţa rusă, se arată într-un articol apărut miercuri în publicaţia britanică Financial Times (FT).
AGERPRES - joi, 16 mart. 2023, 09:11
FT: Raiffeisen încearcă să încheie un acord cu Sberbank, pentru a-şi reduce expunerea pe piaţa rusă

Acordul de schimb, prezentat la reuniunea de săptămâna trecută a Consiliului de Administraţie al Raiffeisen, presupune ca Sberbank să primească ruble de la subsidiara rusă a Raiffeisen, care nu pot fi scoase din ţară din cauza restricţiilor de capital impuse de Kremlin, au declarat pentru FT surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ca parte a aşa numitului „proiect pasărea roşie”, Raiffeisen va obţine în schimb numerarul subsidiarei Sberbank din Europa.

„Consideraţi această tranzacţie echivalentul financiar al unui schimb de prizonieri în războiul rece”, susţine una sursele implicate în realizarea tranzacţiei.

Această soluţie creativă va provoca probabil suspiciuni din partea autorităţilor şi politicienilor occidentali deoarece ar însemna să permită băncii de stat ruseşti să-şi recupereze o parte din numerarul blocat în Europa. Orice tranzacţia va trebui aprobată de autorităţile de reglementare din Washington, Bruxelles şi Moscova.

O sursă apropiată de Sberbank a avertizat că finalizarea tranzacţiei va fi dificilă din cauza complexităţii obţinerii aprobărilor de la autorităţile de reglementare din Washington şi Bruxelles.

„Ei transferă numerar către o entitate sancţionată”, susţine sursa.

Schimbul este „o consideraţie teoretică”, a declarat un purtător de cuvânt al Raiffeisen. Banca austriacă „analizează câteva opţiuni” privind modul în care îşi poate reduce expunerea pe piaţa rusă, subliniind că orice măsură va fi proiectată astfel încât să respecte cerinţele din sancţiuni.

Raiffeisen simbolizează dilema multor grupuri străine în legătură cu operaţiunile lor din Rusia, după invadarea Ucrainei. Instituţia cu sediul la Viena este cel mai mare creditor occidental din Rusia după active, înregistrând aici profituri record în 2022.

Conform planului, rublele vor fi transferate de la subsidiara rusă a Raiffeisen la Sberbank în Moscova. În schimb, echivalentul sumei în euro, aflat într-un cont escrow deţinut de fosta divizie Sberbank din Europa, vor fi transferate către Raiffeisen în Viena.

Oficialii Sberbank nu au făcut comentarii privind tranzacţia.

De câteva luni, divizia Sberbank din Europa este în proces de lichidare, vânzându-şi cea mai mare parte a portofoliului de împrumuturi către rivalele europene.

Numerarul şi alte active provenite din astfel de vânzări şi din lichidarea altor afaceri, în valoare de până la 400 de milioane de euro, sunt blocate într-o companie holding cu sediul în Viena.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...