FT: România, prima ţară din UE care a redus dobânda-cheie ca răspuns la criza din Grecia

Presiunea pentru o reducere a dobânzii era deosebit de puternică, România fiind afectată de una dintre cele mai accentuate înrăutăţiri a perspectivelor economice din regiune. Cu o creştere de numai 1,5% estimată pentru anul în curs, România s-ar putea îndrepta către o încetinire prelungită, dacă nu chiar spre recesiune, potrivit FT.
Economica.net - joi, 03 nov. 2011, 12:23

România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care a redus dobânda de politică monetară ca răspuns la criza din Grecia şi a deteriorării, în consecinţă, a perspectivelor economice, potrivit unui articol publicat pe blogul Financial Times (FT).

Confruntată cu riscul unei noi recesiuni, Banca Naţională a României a surprins miercuri pieţele financiare prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 6,25% la 6%, în pofida riscurilor pentru leu, scrie jurnalistul FT Stefan Wagstyl.

„Este o decizie-surpriză. Nu mă aştept să fie începutul unei serii de reduceri agresive de dobândă. Şi există riscul unei întoarceri dacă se agravează criza din zona euro”, a spus analistul Capital Economics Neil Shearing.

Presiunea pentru o reducere a dobânzii era deosebit de puternică, România fiind afectată de una dintre cele mai accentuate înrăutăţiri a perspectivelor economice din regiune.

Cu o creştere de numai 1,5% estimată pentru anul în curs, România s-ar putea îndrepta către o încetinire prelungită, dacă nu chiar spre recesiune, potrivit FT.

Legăturile strânse cu Grecia creează vulnerabilităţi economiei româneşti. Băncile elene au o prezenţă importantă în România. Potrivit calculelor Capital Economics, băncile-mamă din Grecia au acordat împrumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din România, iar în situaţii extreme ar putea cere înapoierea acestora.

Din fericire pentru BNR, scrie FT, România are şi unele avantaje.

În primul rând, ţara are un acord preventiv cu FMI (însoţit de înţelegeri cu Banca Nondială şi Comisia Europeană – n.r.) în valoare de 5 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari), „muniţie utilă dacă va fi atacată pe pieţele valutare”. O misiune a FMI se află în România pentru a treia evaluare a acordului.

Totodată, comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul „s-a ţinut tare” în faţa euro în acest an, pierzând circa 1,5%. În comparaţie, zlotul polonez s-a depreciat cu 10%.

Inflaţia, o provocare de mulţi ani a României, a încetinit la 3,5% în septembrie.

Asta nu înseamnă însă că România este în siguranţă. Întrucât două treimi din piaţa creditului sunt dominate de monedă străină, ţara s-ar putea confrunta cu aceleaşi probleme ca Ungaria şi Polonia.

„Leul a rezistat destul de bine în contextul ultimelor tulburări de pe pieţele financiare. Dar chiar şi aşa, băncile fragile din România şi legăturile financiare strânse cu unele state de la periferia sudică a zonei euro (mai ales Grecia) înseamnă că leul va ajunge, probabil, sub noi presiuni o dată cu intensificarea crizei din zona euro”, se arată într-o notă de cercetare a Capital Economics.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar obligă tot personalul sanitar să se vaccineze anti-COVID-19
Guvernul maghiar obligă tot personalul sanitar să se vaccineze anti-COVID-19
Guvernul ungar a impus prin decret vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru personalul sanitar, inclusiv lucrătorii din sectorul de distribuţie a medicamentelor, cei care nu se vaccinează cel......
Spania a înregistrat o creștere economică peste așteptări în trimestrul doi
Spania a înregistrat o creștere economică peste așteptări în trimestrul doi
Spania, a patra economie a zonei euro, s-a redresat mai rapid decât se estima în trimestrul doi din 2021, în pofida restricţiilor ...
Luxemburg a amendat Amazon cu peste 888 de milioane de dolari pentru încălcarea GDPR
Luxemburg a amendat Amazon cu peste 888 de milioane de dolari pentru încălcarea GDPR
Autoritățile din Luxemburg care se ocupă de protecția datelor cu caracter personal au penalizat gigantul american Amazon ...
Noi reglementări privind concediile medicale intră în vigoare de la 1 august. Cel puțin două episoade de recuperare pentru fiecare episod de boală
Noi reglementări privind concediile medicale intră în vigoare de la 1 august. Cel puțin două episoade de recuperare ...
Noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, ...