FT: Şeful Ford Europa se confruntă cu dificultăţi în restabilirea profitabilităţii

Cu alura sa de fotbalist american şi frizura de student, Jim Farley are caracteristicile esenţiale ale unui director general american din industria auto, dar misiunea sa este să pună în ordine subsidiara Ford din Europa, se arată într-un articol apărut miercuri în publicaţia britanică 'Financial Times' (FT).
Economica.net - mie, 07 ian. 2015, 16:47
FT: Şeful Ford Europa se confruntă cu dificultăţi în restabilirea profitabilităţii

La începutul acestui an, directorul de marketing global, vânzări şi servicii, Jim Farley, a preluat funcţia de preşedinte pentru operaţiunile Ford din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), urmând ca actualul deţinător al acestei poziţii, Stephen Odell, să ocupe postul lui Jim Farley. Atât Jim Farley, 52 de ani, cât şi Stephen Odell, 59 de ani, vor fi subordonaţi în continuare preşedintelui director general de la Ford, Mark Fields. Britanicul Stephen Odell a condus subsidiara Ford din Europa timp de patru ani, majoritatea fiind ani în care s-au înregistrat pierderi.

Jim Farley, văzut de unii analişti ca viitor director general al Ford, ar putea avea o primă săptămână satisfăcătoare: vineri, este posibil ca Ford să raporteze pentru anul trecut cea mai ridicată cotă de piaţă din Europa din 2011.

Totuşi, în ciuda acestui start încurajator, acesta se va confrunta cu dificultăţi în încercarea de a relansa subsidiara Ford din Europa, cea mai mare din afara SUA.

Ford se aşteaptă să înregistreze un profit înainte de taxe de aproximativ şase miliarde de dolari pentru 2014. Dar subsidiara din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, responsabilă pentru aproximativ o cincime din vânzările auto ale Ford, ar urma să înregistreze o nouă pierdere înainte de taxe, de 1,2 miliarde de dolari, pe lângă pierderile înainte de taxe de peste 3,5 miliarde de dolari în precedenţii trei ani.

Producătorii auto mondiali se luptă pentru majorarea vânzărilor în Europa – unde înmatriculările de maşini noi au atins 11,9 milioane de unităţi în 2013, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, după şase ani de declin consecutiv. Se estimează că, până în 2020, vânzările nu vor ajunge la nivelul de vârf înregistrat înaintea crizei – 15,5 milioane de vehicule.

‘Ford nu operează într-un vid, nu contează cine va fi responsabil, va fi o muncă dificilă’, a apreciat analistul Michelle Krebs, de la Autotrader.com.

Principalele branduri premium din Germania – Audi, BMW şi Daimler – şi-au revizuit strategia, lansând modele mai mici, mai convenabile, în timp ce Ford şi PSA Peugeot Citroën ‘au rămas în urmă’ faţă de brandurile din Coreea de Sud, Hyundai şi Kia, precum şi faţă de Renault, cu marca low-cost Dacia.

Una dintre principalele sarcini ale lui Jim Farley va fi să recâştige clienţii şi să redreseze performanţa în regiune. Deja compania a anunţat că va lansa peste 25 de modele noi sau restilizate în Europa, în următorii cinci ani, printre care noul Mondeo şi celebrul Mustang. Ford speră că aceste lansări vor spori marja de profit a companiei în Europa.

Marja medie a profitului operaţional în perioada iunie 2013 – iunie 2014, de minus 3,5%, este mai slabă decât a liderilor de piaţă Volkswagen, Toyota, Renault, Fiat şi Peugeot, conform datelor Exane BNP Paribas. Singurul producător auto cu o marjă medie a profitului operaţional mai scăzută, de 5,3%, este grupul american General Motors.

Anul trecut, Ford a anunţat că se aşteaptă ca în 2015 să revină pe profit în Europa. În iulie 2014, compania a anunţat primul profit trimestrial înainte de taxe din ultimii trei ani, de 14 milioane de dolari. Dar, atunci, a intervenit criza din Rusia, deprecierea rublei afectând vânzările de automobile.

În septembrie, noul director general al Ford, Mark Fields, a avertizat că în 2014 compania ar putea înregistra în Europa pierderi înainte de taxe de 1,2 miliarde de dolari şi de 250 milioane de dolari în 2015.

Barb Samardzich, director operaţional al subsidiarei Ford Europa, a afirmat luna trecută că vânzările auto în Rusia nu vor reveni pe creştere până în 2016 cel mai devreme.

‘Credem că situaţia se va înrăutăţi şi, de aceea, considerăm că 2015 nu va fi deloc un an al redresării pentru Rusia’, a apreciat oficialul Ford.

În perioada ianuarie-noiembrie 2014, livrările de maşini şi vehicule comerciale uşoare în Rusia au scăzut cu peste 10%, în condiţiile în care vânzările Ford pe această piaţă au înregistrat un declin de 40%.

Începând din luna ianuarie 2014, Ford Europe raportează vânzările sale pentru cele 20 de pieţe europene pe care este prezentă, odată cu adăugarea României pe această listă. În primele zece luni din 2014, vânzările Ford în Europa au urcat cu 7,8%, la 990.800 vehicule, în timp ce cota de piaţă a producătorului auto american a crescut uşor, la 8%.

În România, Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...