FT: UE înăspreşte condiţiile de aderare ca urmare a nerespectării statului de drept în România

Uniunea Europeană va înăspri procesul de aderare pentru statele candidate în urma recentelor încălcări ale statului de drept din noile state membre precum România care au subminat principiile democratice de bază ale uniunii, relatează Financial Times în ediţia electronică.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 06:00
FT: UE înăspreşte condiţiile de aderare ca urmare a nerespectării statului de drept în România

Comisia Europeană a adăugat de asemenea noi măsuri de control şi standarde pentru a monitoriza progresele candidaţilor, asumându-şi puterea de a opri procedurile de aderare dacă există dovezi că un stat candidat nu îndeplineşte reformele necesare.

Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere, a recunoscut că Bruxelles-ul învaţă din greşelile făcute în cadrul procesului de aderare pentru Ungaria şi România.

„Lecţiile învăţate din aderările anterioare subliniază importanţa unei atenţii sporite asupra acestor domenii şi îmbunătăţirea calităţii procesului”, arată un raport al comisiei ce analizează politica de extindere a UE.

„Noua abordare a negocierilor în domeniul statului de drept introduce necesitatea înregistrării riguroase a implementării reformelor ce se va realiza pe întreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie să fie adânc înrădăcinate şi să fie ireversibile”.

Acţiunile guvernelor de la Bucureşti şi Budapesta din ultimul an au generat îngrijorare din partea Bruxellesului cu privire la deraierea democraţiei şi a statului de drept în România şi Ungaria.

Premierul României Victor Ponta s-a folosit de o serie de ordonanţe de urgenţă pentru a limita puterile Curţii Constituţionale în efortul său de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu. Între timp, premierul Ungariei Viktor Orban a trecut prin Parlament o controversată lege privind libertatea presei, criticii considerând că aceasta îi acordă mai multă putere să controleze libertatea de exprimare.

Deşi în ambele cazuri oficialii europeni – inclusiv preşedintele Comisiei Jose Manuel Barroso – şi-au exprimat preocupările privind ameninţările la adresa statului de drept, aceştia au avut putere limitată în abordarea încălcărilor comise.

„Extinderea a fost cea mai de succes politică UE”, a declarat Fule. „Însă poate (continua să fie) de succes… dacă este credibilă…nu este în interesul statelor membre, nu este în interesul statelor candidate să se alăture UE şi apoi să se confrunte cu consecinţele nerespectării pe deplin a standardelor de aderare”.

„Este important să abordăm statul de drept şi nu doar prin bifarea unor standarde ci prin progresul realizat”, a adăugat acesta.

Noua abordare a comisiei va încetini cel mai probabil procesul de aderare pentru mai multe dintre cele nouă state care aspiră la aderare, deoarece principiile democratice ale candidaţilor vor fi supuse unei examinări mai atente.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...