Viciu salutar: Fumătorii au plătit toate cheltuielile statului român cu pandemia

9,8 miliarde de lei au fost până acum cheltuieli legate direct de pandemia COVID 19. 9,8 miliarde de lei a adus la buget și acciza pe pachetul de țigări până la finalul lui septembrie, acoperind perfect cheltuielile directe ale statului provocate de criza medicală.
Ionut Tudorica - joi, 05 nov. 2020, 19:44
Viciu salutar: Fumătorii au plătit toate cheltuielile statului român cu pandemia

Regina accizelor din România este cea pe țigări, care a adus în primele nouă luni ale anului 9,8 miliarde de lei, fiind în topul accizelor, în fața celei pe motorină sau a celei pe benzină.

9,8 miliarde de lei au fost până acum și cheltuieli legate direct de pandemia COVID 19, după cum declara recent ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Astfel, numai din acciză, fără celelalte taxe pe pachetul de țigări, fumătorii au plătit, mai mult sau mai puțin, toată cheltuiala statului român cu pandemia.

Cheltuielile directe ale statului român cu pandemia au mers de la cumpararea de echipamente și consumabile medicale până la plata șomajului tehnic.

Pe lângă țigările din producția internă, statul a încasat accize suplimentar și pe cele importate și pe celelalte forme de fumat. Astfel pe cele din import statul a mai încasat accize de 468 milioane de lei. Pe țigările încălzite, fără fum, încă 76 de milioane de lei, iar pe tutunul de rulat, încă 35,3 milioane de lei.

60% din pachetul de țigări sunt accize. 80% sunt toate taxele

Accizele reprezintă circa 60% din prețul unui pachet de țigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de țigări.

Producătorii spun că nu s-a fumat mai mult în pandemie, ci că din cauza ei s-a redus mult contrabanda, iar statul a câștigat mai mult datorită comerțului legal.

În plină pandemie, statul a încasat mai mulți bani pe fondul micșorării pieței negre, 2020 fiind primul an din ultimii zece în care piața neagră a coborât sub nivelul de 10%, spun reprezentanții BAT, liderul pieței de tutun din România.

În top

Țigările domină topul accizelor încasate de stat anul acesta. Devansând bunuri de larg consum cum sunt benzina sau motorina (pentru trasportul de mărfuri și de persoane).

Așa arată top 10 încasări din accize în primele nouă luni din 2020 (lei)

Accize incasate din vanzarea de tigarete

   

9,823,297,247.85

Accize incasate din vanzarea de motorina

   

8,073,700,158.34

Accize incasate din vanzarea de benzina fara plumb

   

2,275,903,964.06

Accize incasate din vanzarea de bere

   

509,547,143.49

Accize incasate in vama din importul de tigarete

   

467,721,186.96

Accize incasate din vanzarea de alcool etilic

   

401,117,879.54

Accize incasate in vama din importul de motorina

   

327,601,643.20

Accize incasate din vanzarea de gaz petrolier lichefiat

   

132,799,168.27

Accize incasate din vanzarea energiei electrice din productia interna

   

105,143,131.27

Accize incasate din vanzarea de gaz natural

   

78,750,495.39

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă ...
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de......
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh ...
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană, în luna iulie comparativ cu luna iunie, iar România se numără ...