Viciu salutar: Fumătorii au plătit toate cheltuielile statului român cu pandemia

9,8 miliarde de lei au fost până acum cheltuieli legate direct de pandemia COVID 19. 9,8 miliarde de lei a adus la buget și acciza pe pachetul de țigări până la finalul lui septembrie, acoperind perfect cheltuielile directe ale statului provocate de criza medicală.
Ionut Tudorica - joi, 05 nov. 2020, 19:44
Viciu salutar: Fumătorii au plătit toate cheltuielile statului român cu pandemia

Regina accizelor din România este cea pe țigări, care a adus în primele nouă luni ale anului 9,8 miliarde de lei, fiind în topul accizelor, în fața celei pe motorină sau a celei pe benzină.

9,8 miliarde de lei au fost până acum și cheltuieli legate direct de pandemia COVID 19, după cum declara recent ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Astfel, numai din acciză, fără celelalte taxe pe pachetul de țigări, fumătorii au plătit, mai mult sau mai puțin, toată cheltuiala statului român cu pandemia.

Cheltuielile directe ale statului român cu pandemia au mers de la cumpararea de echipamente și consumabile medicale până la plata șomajului tehnic.

Pe lângă țigările din producția internă, statul a încasat accize suplimentar și pe cele importate și pe celelalte forme de fumat. Astfel pe cele din import statul a mai încasat accize de 468 milioane de lei. Pe țigările încălzite, fără fum, încă 76 de milioane de lei, iar pe tutunul de rulat, încă 35,3 milioane de lei.

60% din pachetul de țigări sunt accize. 80% sunt toate taxele

Accizele reprezintă circa 60% din prețul unui pachet de țigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de țigări.

Producătorii spun că nu s-a fumat mai mult în pandemie, ci că din cauza ei s-a redus mult contrabanda, iar statul a câștigat mai mult datorită comerțului legal.

În plină pandemie, statul a încasat mai mulți bani pe fondul micșorării pieței negre, 2020 fiind primul an din ultimii zece în care piața neagră a coborât sub nivelul de 10%, spun reprezentanții BAT, liderul pieței de tutun din România.

În top

Țigările domină topul accizelor încasate de stat anul acesta. Devansând bunuri de larg consum cum sunt benzina sau motorina (pentru trasportul de mărfuri și de persoane).

Așa arată top 10 încasări din accize în primele nouă luni din 2020 (lei)

Accize incasate din vanzarea de tigarete

   

9,823,297,247.85

Accize incasate din vanzarea de motorina

   

8,073,700,158.34

Accize incasate din vanzarea de benzina fara plumb

   

2,275,903,964.06

Accize incasate din vanzarea de bere

   

509,547,143.49

Accize incasate in vama din importul de tigarete

   

467,721,186.96

Accize incasate din vanzarea de alcool etilic

   

401,117,879.54

Accize incasate in vama din importul de motorina

   

327,601,643.20

Accize incasate din vanzarea de gaz petrolier lichefiat

   

132,799,168.27

Accize incasate din vanzarea energiei electrice din productia interna

   

105,143,131.27

Accize incasate din vanzarea de gaz natural

   

78,750,495.39

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...