Viciu salutar: Fumătorii au plătit toate cheltuielile statului român cu pandemia

9,8 miliarde de lei au fost până acum cheltuieli legate direct de pandemia COVID 19. 9,8 miliarde de lei a adus la buget și acciza pe pachetul de țigări până la finalul lui septembrie, acoperind perfect cheltuielile directe ale statului provocate de criza medicală.
Ionut Tudorica - joi, 05 nov. 2020, 19:44
Viciu salutar: Fumătorii au plătit toate cheltuielile statului român cu pandemia

Regina accizelor din România este cea pe țigări, care a adus în primele nouă luni ale anului 9,8 miliarde de lei, fiind în topul accizelor, în fața celei pe motorină sau a celei pe benzină.

9,8 miliarde de lei au fost până acum și cheltuieli legate direct de pandemia COVID 19, după cum declara recent ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Astfel, numai din acciză, fără celelalte taxe pe pachetul de țigări, fumătorii au plătit, mai mult sau mai puțin, toată cheltuiala statului român cu pandemia.

Cheltuielile directe ale statului român cu pandemia au mers de la cumpararea de echipamente și consumabile medicale până la plata șomajului tehnic.

Pe lângă țigările din producția internă, statul a încasat accize suplimentar și pe cele importate și pe celelalte forme de fumat. Astfel pe cele din import statul a mai încasat accize de 468 milioane de lei. Pe țigările încălzite, fără fum, încă 76 de milioane de lei, iar pe tutunul de rulat, încă 35,3 milioane de lei.

60% din pachetul de țigări sunt accize. 80% sunt toate taxele

Accizele reprezintă circa 60% din prețul unui pachet de țigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de țigări.

Producătorii spun că nu s-a fumat mai mult în pandemie, ci că din cauza ei s-a redus mult contrabanda, iar statul a câștigat mai mult datorită comerțului legal.

În plină pandemie, statul a încasat mai mulți bani pe fondul micșorării pieței negre, 2020 fiind primul an din ultimii zece în care piața neagră a coborât sub nivelul de 10%, spun reprezentanții BAT, liderul pieței de tutun din România.

În top

Țigările domină topul accizelor încasate de stat anul acesta. Devansând bunuri de larg consum cum sunt benzina sau motorina (pentru trasportul de mărfuri și de persoane).

Așa arată top 10 încasări din accize în primele nouă luni din 2020 (lei)

Accize incasate din vanzarea de tigarete

   

9,823,297,247.85

Accize incasate din vanzarea de motorina

   

8,073,700,158.34

Accize incasate din vanzarea de benzina fara plumb

   

2,275,903,964.06

Accize incasate din vanzarea de bere

   

509,547,143.49

Accize incasate in vama din importul de tigarete

   

467,721,186.96

Accize incasate din vanzarea de alcool etilic

   

401,117,879.54

Accize incasate in vama din importul de motorina

   

327,601,643.20

Accize incasate din vanzarea de gaz petrolier lichefiat

   

132,799,168.27

Accize incasate din vanzarea energiei electrice din productia interna

   

105,143,131.27

Accize incasate din vanzarea de gaz natural

   

78,750,495.39

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...