Fumătorii care au făcut trecerea la ţigările electronice şi-au îmbunătăţit rapid starea de sănătate a inimii – studiu

Fumătorii cronici care au trecut de la țigări tradiționale la țigări electronice în cadrul unui studiu aleatoriu controlat au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a markerilor de sănătate a inimii după doar o lună, spun cercetătorii care au realizat un studiu citat de Reuters.
Economica.net - mar, 19 nov. 2019, 11:55
Fumătorii care au făcut trecerea la ţigările electronice şi-au îmbunătăţit rapid starea de sănătate a inimii - studiu

Rezultatele studiului, care vor fi examinate îndeaproape de specialiștii din domeniul sănătății din întreaga lume, arată că fumătorii de țigări tradiționale care au trecut la țigări electronice care conțin nicotină au înregistrat o îmbunătățire vizibilă a funcției vasculare – o schimbare care ar putea duce la un risc semnificativ mai mic de boli cardiovasculare.

„Trecerea de la țigări la țigări electronice a condus la o îmbunătățire în medie cu 1,5% în doar o lună”, a spus Jacob George, profesor de medicină cardiovasculară și terapeutică la Universitatea Dundee din Marea Britanie, în cadrului unei conferințe despre studiu.

„Și pentru a pune asta în context, fiecare punct procentual îmbunătățit în funcția vasculară duce la o reducere cu 13% a ratei de incidență a accidentelor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord.”

Jacob a subliniat, totuși, că studiul a analizat în mod special vapatul în comparație cu fumatul țigărilor tradiționale, care provoacă cancer pulmonar și alte tipuri de cancer și crește brusc riscul de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și multe alte boli cardiovasculare.

„Este esențial să subliniem faptul că țigările electronice nu sunt sigure, ci mai puțin dăunătoare decât țigările atunci când vine vorba de sănătatea vasculară”, a spus George. „Nu ar trebui să fie văzute ca niște dispozitive inofensive pentru nefumători sau pentru tineri.”

Rezultatele, publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, vor alimenta dezbaterile internaționale viitoare despre riscurile și beneficiile potențiale ale țigărilor electronice pe fondul a peste 2.000 de cazuri de boală pulmonară asociată vapatului și mai mult de 40 de decese în Statele Unite în ultimele luni.

Experții din Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA spun că investigațiile lor sugerează că leziunile au legătură cu vaporii care conțin THC – componentă a marijuanei cu efect halucinogen – și acetat de vitamina E, despre care se crede că este folosit în produsele ilicite de vapat cu THC.

Experții britanici în dependență și toxicologie au declarat, luna trecută, că bolile asociate vapatului din America au fost cel mai probabil „un fenomen specific S.U.A., și nu a existat nicio dovadă a unui focar similar în Marea Britanie sau în altă parte unde produsele suspecte nu au fost utilizate pe scară largă”.

Pentru procesul de trecere (de la fumat la țigările electronice) coordonat de Dundee, care a durat doi ani și a fost finanțat de organizația caritabilă British Heart Foundation, cercetătorii au recrutat 114 fumători de lungă durată, care fumaseră cel puțin 15 țigarete pe zi timp de cel puțin doi ani.

Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri timp de o lună și au fost supuși unor teste vasculare înainte și după. Primul grup a fumat în continuare țigări tradiționale, al doilea a trecut la țigările electronice cu nicotină, iar al treilea a utilizat țigări electronice fără nicotină.

Rezultatele au arătat că, indiferent dacă țigările electronice conțineau nicotină sau nu, cei care au renunțat la fumat și-au îmbunătățit semnificativ funcția endotelială – o analiză care arată cât de ușor curge sângele în corp.

Sursa: Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, în scădere
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, ...
În 2020, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane, în scădere faţă de 2019, atunci când numărul acestora era de 5,157.000 milioane. Pensionarii de asigurări sociale au......
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Euro începe săptămâna la 4,92 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR şi de maximul istoric în faţa leului.
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea.
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. ...