Funcţionarii din organismele ce administrează fonduri europene sunt prea prost plătiţi

Cred ca oricine ar vrea sa stie asta, mai ales domnul prim ministru Mihai-Razvan Ungureanu. Nu ar fi usor de calculat, cred insa ca suma este pe undeva pe aproape, daca nu chiar mai mare decat cea pe care dansul isi doreste sa o atraga urgent la buget.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 18:25
Funcţionarii din organismele ce administrează fonduri europene sunt prea prost plătiţi

Toate procesele pierdute la CEDO de statul roman se datoreaza functionarilor sau judecatorilor (platiti si ei de stat). Sumele neincasate din fondurile europene, datoriile imense ale statului urmare a proceselor pierdute cu sindicatele pornesc de la reglementari si din activitatea unor functionari slabi sau rau intentionati, scrie Euractiv.ro.

Cea mai recenta si mai dureroasa problema este cea a fondurilor europene. Aceasta este una mult prea importanta pentru a fi lasata la atitudinea unor functionari frustrati de prin birourile ministerelor. Potrivit ghidurilor initiale pentru proiecte salariile care s-ar fi putut plati pe programul de dezvoltare a resurselor umane ar fi fost ceva mai decente si motivante. De ele ar fi putut beneficia si angajatii statului pentru a-si imbunatati veniturile si asa destul de mici si pentru a se perfectiona in programele de dezvoltare a resurselor umane.

Astfel salariatii organismelor intermediare care gestioneaza fondurile au avut salarii sustinute 75% din fonduri europene. Cu o astfel de sustinere externa, la fiecare leu investit de stat in salarii suma incasata la bugetele statului era de 1,8 lei, numai din contributia directa. Daca socotim si TVA-ul si alte contributii indirecte, suma returnata este cel putin dublul celei investite. Dar minti „luminate” au redus salariile acestora si implicit suma castigata de stat. Multi angajati au plecat din sistem, cei ramasi nu au motive sa lucreze la standarde de calitate si eficienta europene pe salarii egale cu ale unor ingrijitori de pe stadioane. Cei care au ramas au castigat si ei procese dar banii nu vor mai fi platiti de UE ci din bugetul statului.

Proiectele semnate inainte de 2011 ar putea merge (care merg) legal pe sume rezonabile pentru angajati. Si aici insa angajatii statului sunt urmariti pentru a fi discriminati, in ciuda faptului ca statul castiga cel putin dublu investitiei sale (doar pe unele axe contributia statului este 25%, pe majoritatea este mai mica). In 2010 au fost modificate ghidurile astfel incat resursele umane platite prin institutiile statului sa nu mai beneficieze de atatia bani. Banii, daca vor mai putea fi atrasi, se prefera sa fie cheltuiti nu cu personalul angajat cu contract ci cu firme de consultanta. Incercarea din toamna lui 2009 a aratat la evaluarea proiectelor ca acestea sunt mai mult capuse incapabile de calitate pe care nu te poti bizui la un control serios din partea UE.

Acum unii secretari de prin ministere nu mai incap de angajatii structurilor descentralizate care nu sunt functionari publici si pot lucra in proiecte. Muncesc din greu contra interesului Romaniei. Pe fondurile europene salariile este profitabil sa fie cat mai mari chiar si in cazul in care beneficiarul este statul Ę am vazut ca prin banii investiti atragem o suma cel putin de trei ori mai mare, iar castigul minim direct pentru statul roman ar fi de 80%, iar luat global castigam pe putin dublul sumei investite. Dar pentru ca prin ministere functionarii publici nu au putut sa fie platiti cum ar dori ei pe proiecte, impiedica si pe altii sa o faca. Citeste mai mult pe Euractiv.ro

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...