1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Fundaţia Erste, cel mai mare acţionar Erste, cu 20,2% din grup. CaixaBank revine la 10%

Erste Stiftung (Fundaţia Erste) a scos la vânzare vineri 14 milioane de acţiuni ale Erste Group, proprietarul BCR, operaţiune în urma căreia cel mai important acţionar al băncii austriece va rămâne cu 20,2% din titluri.

02 oct, 2012 | Mediafax

Totodată, banca spaniolă CaixaBank, al doilea mare acţionar al Erste, a cumpărat "recent" un pachet de 1 milion de acţiuni Erste de la Fundaţie, revenind astfel la o participaţie de puţin sub 10%. Participaţia băncii spaniole fusese diluată uşor în luna martie, când grupul austriac a preluat acţiuni BCR de la acţionarii minoritari ai băncii româneşti prin schimb de acţiuni.

Erste a confirmat estimările privind rezultatul operaţional şi provizioanele de risc anunţate odată cu raportul privind rezultatele din primul semestru. Banca anticipează că rezultatul operaţional (profit/pierdere) din acest an va fi uşor mai slab decât cel din 2011, în timp ce provizioanele de risc vor scădea la aproximativ 2 miliarde euro.

În luna iulie, Fundaţia Erste deţinea 24,2% din titlurile Erste, iar CaixaBank controla 9,7% din acţiuni, potrivit raportărilor băncii.

Rezultatul operaţional al Erste, influenţat de veniturile şi cheltuielile operaţionale ale grupului, a scăzut anul trecut cu 4,2%, la 3,6 miliarde euro. În prima jumătate a acestui an, rezultatul operaţional al Erste a coborât la 1,75 miliarde euro, de la 1,97 miliarde euro în primul semestru al anului trecut.

Acţiunile Erste au închis luni pe bursa de la Viena în urcare cu 1,76%, la 17,67 euro. La acest preţ, pachetul de 14 milioane acţiuni scos la vânzare de Fundaţia Erste valorează 247 milioane euro, în timp ce participaţia de 1 milion de acţiuni preluată de CaixaBank are o valoare de piaţă de 17,67 milioane euro.

Pe Bursa de la Bucureşti, titlurile Erste au închis luni în creştere cu 0,25%, la 79,1 lei

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO