Funeriu: Soluţia corectă este să dai o meserie copiilor, nu să le dai o diplomă fără valoare

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a declarat, vineri, la Timişoara, că introducerea bacalaureatului profesional "strică stabilitatea din educaţie", făcându-se schimbări "la mijlocul anului şcolar", şi că soluţia corectă "este să dai o meserie copiilor, nu să le dai o diplomă fără valoare".
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 16:57
Funeriu: Soluţia corectă este să dai o meserie copiilor, nu să le dai o diplomă fără valoare

Daniel Funeriu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că introducerea bacalaureatului profesional strică stabilitatea din educaţie şi că o asemenea măsură nu s-a luat niciodată, „pe perioadă de pace”, în timpul anului şcolar.

„Din păcate, observ că iniţiative precum cea a bacalaureatului profesional strică stabilitatea pe care am dat-o sistemului în timpul mandatului meu. Să vă explic: aţi mai auzit vreo ţară care să schimbe regulile de organizare a bacalaureatului aproape de mijlocul anului şcolar? Deci noi le spunem copiilor că, de fapt, la mijlocul anului şcolar li se schimbă bacalaureatul. Eu nu am mai auzit niciunde aşa ceva, pe perioadă de pace. Poate pe perioadă de război, or fi fost, dar în perioadă de pace în niciun caz. Speranţa mea este să se menţină o coerenţă, să se menţină stabilitatea pe care am imprimat-o sistemului, pentru că eu ştiu că cele mai mari probleme au fost atunci când s-au schimbat lucrurile peste noapte”, a afirmat Funeriu.

Fostul ministru a spus că desfiinţarea învăţământului profesional, în anul 2009, a dus la scăderea ratei de promovare la bacalaureat.

„Liceele teoretice au o rată de promovare de peste 80 la sută, deci, practic, nu este o problemă cu promovarea la liceele teoretice. E un procent de promovare foarte bun, chiar şi în condiţii foarte stricte. Problema este la liceele tehnologice, unde avem o rată de promovare de 20 la sută. De ce? Pentru simplul motiv că jumătate dintre copiii care sunt la liceele tehnologice trebuiau să meargă înspre filiera învăţământului profesional, desfiinţat în 2009 de doamna Andronescu”, a explicat fostul ministru.

Întrebat dacă învăţământul românesc scoate „tâmpiţi”, Funeriu a spus că măsura cea mai corectă este ca tinerii să primească o meserie la finalul studiilor, şi nu „o diplomă fără valoare”.

„Nu, învăţământul românesc îi scoate pe tinerii pe care îi vedem. Învăţământul românesc scoate şi oameni foarte bine pregătiţi, oameni mai puţin bine pregătiţi, e limpede. Dar atenţie, principala problemă este aceea la liceele tehnologice, unde foarte mulţi copii de acolo ar fi trebuit să meargă la învăţământ profesional. Soluţia corectă este reînfiinţarea învăţământului profesional, pe care am făcut-o. Începând cu anul 2012-2013, din nou, avem în România învăţământ profesional. Soluţia corectă este să dai o meserie copiilor, nu să le dai o diplomă fără valoare, ca de exemplu bacalaureatul profesional”, a susţinut el.

Funeriu a menţionat că, în momentul actual, învăţământul suferă de lipsă de profesionişti şi că, în multe cazuri, oameni fără pregătirea necesară sunt trimişi să predea lecţii elevilor.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, luni, cu 15 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, menţinerea bacalaureatului profesional prin Ordonanţa de Urgenţă 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...