Efectele scandalului Volkswagen: Furnizorii de componente auto din Germania se pregătesc de reduceri semnificative de costuri

Din cauza celei mai mari crize cu care se confruntă Volkswagen, furnizorii săi de componente auto din Germania se pregătesc de reduceri semnificative de costuri, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - mie, 14 oct. 2015, 14:17
Efectele scandalului Volkswagen: Furnizorii de componente auto din Germania se pregătesc de reduceri semnificative de costuri

Publicaţia germană ‘Handelsblatt’, care citează surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, a anunţat că VW intenţionează să facă economii de trei miliarde de euro pe seama furnizorilor săi, majoritatea producători de componente auto.

Reprezentanţii VW au refuzat să comenteze informaţia.

Grupul german Leoni, specializat în producţia de cabluri auto, care deţine fabrici şi în România, şi-a redus estimările privind veniturile şi marjele de profit, în 2015 şi 2016, deoarece ‘vânzările către unii clienţi nu vor fi probabil la nivelul previzionat anterior’. Compania nu a specificat la ce clienţi se referă şi a refuzat să facă referire la Volkswagen, apreciind că ar fi ‘o speculaţie’ crearea unei astfel de conexiuni.

‘Cazul Volkswagen nu are nimic de-a face cu ajustările estimărilor noastre’, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei, Sven Schmidt, adăugând că nu vede un impact al scandalului VW asupra afacerilor Leoni.

Marţi, acţiunile Leoni au scăzut cu aproape o treime la Bursa de la Frankfurt, tendinţă înregistrată şi în rândul altor furnizori de componente auto, cum ar fi Rheinmetall.

Cele mai expuse sunt afacerile din unele regiuni ale Germaniei, cum ar fi landul Saxonia Inferioară, unde este sediul central al Volkswagen, în oraşul Wolfsburg. ‘Aproximativ 200.000 de oameni lucrează pentru producătorii de componente şi furnizorii lor. Aceste cifre nu includ alte servicii conexe legate de industria auto’, a afirmat premierul landului Saxonia Inferioară, Stephan Weil.

Ca şi în cazul Leoni, mulţi alţi producători de componente încă speră că efectele scandalului vor fi limitate sau vor reuşi să găsească comenzi de la alte companii.

‘Ne vindem componentele către diferiţi producători’, a afirmat Boris Mutius, purtător de cuvânt al producătorului de scaune Grammer, care generează o cincime din venituri de la Volkswagen.

Producătorul de componente pentru pompe şi motoare SHW, care generează 40% din vânzări de la Volkswagen, a anunţat: ‘Producţia noastră şi comenzile nu s-au modificat. Contractele noastre cu VW sunt pe termen lung şi nu au fost modificate’.

Dar analiştii avertizează că Volkswagen va încerca să facă presiuni asupra furnizorilor săi încercând să-şi reducă costurile.

‘Evident, VW trebuie să facă economii substanţiale şi va încerca să facă asta prin intermediul furnizorilor. dar am dubii că va reuşi să obţină succes, furnizorii germani sunt prea mari pentru ca VW să-şi dicteze condiţiile, cazul Continental şi Bosch, sau prea mici pentru a supravieţui în cazul reducerii veniturilor’, a apreciat Ferdinand Dudenhoeffer, profesor la centrul de cercetare auto de la Universitatea Duisburg.

Volkmar Denner, şeful furnizorului german de piese auto Robert Bosch GmbH, a declarat că până acum nu vede nici o schimbare a pieţei maşinilor diesel în urma scandalului VW. Acesta a adăugat că VW nu a demarat discuţii pentru a solicita preţuri mai scăzute, după ce presa a anunţat că VW intenţionează să facă economii de trei miliarde de euro pe seama furnizorilor săi.

Luna trecută, Bosch a anunţat că a livrat componente (aşa numitele sisteme de injecţii common rail) pentru maşinile diesel Volkswagen pe care ar fi fost instalate în SUA sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

‘Noi producem componente conform specificaţiilor primite de la Volkswagen. Responsabilitatea pentru aplicarea şi integrarea componentelor este de competenţa Volkswagen’, se arată în declaraţia Bosch.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Potrivit unor surse interne, VW ar putea înregistra pierderi pe ansamblul acestui an deoarece va suporta cea mai mare parte a costurilor provocate grupului Volkswagen de scandalul falsificării testelor de poluare. Volkswagen a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face faţă costurilor acestui scandalul, însă potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute în conturile VW.

În România, la Blaj, Bosch a inaugurat în 2007 două unităţi de producţie pentru tehnică liniară şi o unitate de producţie în domeniul auto. În 2014 a fost inaugurat şi un centru de dezvoltare şi cercetare pentru tehnologia auto. La Blaj compania are 1.200 de angajaţi, la care se vor adăuga alţi 300, iar până în 2020 firma doreşte să ajungă la 2.000 de salariaţi. Pe plan global, Bosch are peste 300.000 de angajaţi şi 350 de filiale în mai mult de 50 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...