1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Furnizorii de energie: Nu umflăm preţurile. Statul are o ofensivă împotriva noastră

Furnizorii şi distribuitorii de electricitate resping acuzaţiile potrivit cărora ar umfla mult preţul facturii plătit de populaţie

16 aug, 2012 | | ECONOMICA.net

Producători de energie controlaţi de stat precum Hidroelectrica şi termocentralele prezintă constant date greşite privind beneficiile furnizorilor şi distribuitorilor de electricitate această atitudine fiind considerată „o adevărată ofensivă asupra companiilor cu capital străin”, spune Silvia Vlăsceanu, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie. Aceasta precizează că firmele pe care le reprezintă fac profit însă nu atât de mare precum sugerează Hidroelectrica. „Companiile fac profit, însă nu din piaţa reglementată ci din cea concurenţială”, a mai precizat Vlăsceanu.

Recent, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat în presă că producătorul de energie livrează electricitate pentru piaţa reglementată la un preţ de 125 de lei. La coşul pentru populaţie mai intră şi energie termo la 160-170 de lei/MWh precum şi energie nucleară la un preţ ceva mai mic decât termo şi rezultă un preţ final de coş de circa 155 de lei. Totuşi, populaţia plăreşte un preţ de 440 de lei/MWh iar Borza s-a întrebat retoric unde este diferenţa de preţ de la 155 la 440 sugerând că intră în buzunarele furnizorilor şi distribuitorilor. Vlasceanu de la ACUE a contracarat spunând că în factura la curent mai există şi o componentă pentru cogenerare şi una pentru susţinerea energiei regenerabile care se întorc la producător şi încă una de transport care se duce la Transelectrica. Chiar şi cu aceste componente incluse, totuşi adaosul de preţ de la producţie la populaţie este mare, a susţinut Borza.

Atât tarifele de furnizare cât şi cele de distribuţie sunt reglementate de către ANRE.

ACUE are printre membri Enel, E.ON, CEZ dar şi Electrica care este controlată de statul român.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO