Furnizorii de energie electrică îşi dau rău-platnicii pe mâna recuperatorilor în loc să le taie curentul. DOCUMENT

Decizia de a lăsa pe mâna recuperatorului debitele restante înregistrate de furnizorul de curent se face tot din motive de costuri. Pur şi simplu, funrizorul vrea, dacă poate, să nu cheltuie nimic cu deconectarea şi preavizările rău-platnicilor. Discursul oficial este însă că se gândesc la client, ca acesta, după ce că are debite considerabile de achitat, să mai plătească şi deconectarea, plus reconectarea ulterioară.
Sorin Andone - Dum, 05 apr. 2015, 21:05
Furnizorii de energie electrică îşi dau rău-platnicii pe mâna recuperatorilor în loc să le taie curentul. DOCUMENT

Toţi furnizorii de energie electrică pentru sectorul reglementat al consumatorilor casnici lucrează, încă din 2010, cu recuperatorii pentru plata debitelor restante. Practica recentă arată însă că, în ultimul timp, firmele ar apela mai degrabă la recuperator decât să treacă la deconectarea răuplatnicului. După cum ne spun reprezentanţii unuia dintre marii furnizori, decizia de a transfera recuperatorului sarcina recuperării debitului, mai înainte de a deconecta clientul, se face din motive de costuri. Astfel, pentru furnizor reprezintă o cheltuială suplimentară să facă deconectarea clientului. Mai bine îl lasă pe recuperator să se ocupe de el.  Aceasta nu înseamnă însă că, în anumite cazuri, nu se poate face deconectarea chiar dinainte ca debitul restant să ajungă la recuperator.

Intenţia companiei este de a soluţiona pe cale amiabilă creanţele cu clienţii sai.  În cazul în care acest lucru nu este posibil,  toti clienţii care înregistreaza debite sunt mai intâi notificaţi şi, în funcţie de decizia acestora de achitare sau nu, urmează a fi deconectaţi sau nu. Cu alte cuvinte, debitele deconectabile sunt mai întâi de toate preavizate, iar debitele neachitate cu o vechime de la scadenţă mai mare de 60 de zile ajung la firmele de recuperare”, spun reprezentanţii CEZ Oltenia.

Potrivit acestora, ca un debit să ajungă la recuperator, după ce a fost preavizat, trebuie să se îndeplinească următoarele condiţii: fie are o vechime mai mare de 60 de zile de la scadenţă, deci circa 90 de zile de la data emiterii facturii (pe cale amiabilă), fie reprezintă un debit neîncasat cu o vechime mai mare de 120 de zile pentru firme şi 150 de zile pentru casnici (pe cale judiciară).

CEZ Oltenia lucrează cu recuperatorii Coface şi Eos KSI.

Tot cu aceşti doi recuperatori lucrează şi Enel. Compania italiană, cu subsidiarele ei Enel Energie Muntenia şi Enel Energie, procedează la fel ca CEZ. „Se apelează la suportul lor dupa expirarea termenului de plata si derularea proceselor interne de recuperare (precum preavizarea si intreruperea furnizarii cu electricitate), pentru orice tip de client (persoana fizica sau juridica), independent de valoarea sau vechimea creanţei”, explică reprezentanţii Enel.
Totuşi, furnizorul italian de electricitate, în anumite cazuri, are şi o altă abordare „Cu titlu de excepţie, în anumite situaţii, societăţile de furnizare apelează la suportul firmelor de recuperare creanţe chiar şi independent de derularea proceselor interne menţionate, întrucât procesele menţionate (preavizare şi deconectare) presupun costuri suplimentare pentru client”, arată Enel. Cu alte cuvinte, ca debitorul să nu înregistreze costuri suplimentare cu deconectarea, furnizorul îl lasă să se descurce cum poate cu recuperatorul.

Vezi mai jos cum arată o somaţie a Coface pentru un debitor Enel Energie Muntenia

 

Ordinul 64/2014, Articolul 86 , precizează măsurile pe care le poate lua furnizorul în cazul neplăţii la termen a facturii la energie.
„a) aplicarea penalităţilor de întârziere specificate în contract;
b) limitarea furnizării energiei electrice, dacă este prevăzută în contract;
c) transmiterea unui preaviz pentru întreruperea alimentării cu energie electrică;
d) la cererea clientului final, furnizorul poate negocia cu acesta, în perioada de preaviz, (re)eşalonarea sumelor datorate de clientul final;
e) întreruperea alimentarii cu energie electrică a locului de consum cu condiţia să fie îndeplinite măsurile prevăzute la lit. c) şi, dupa caz, de la lit. b) si d);
f) rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice”

Termenele şi modul de aplicare a acestor măsuri pentru furnizarea la clientii pentru care furnizorul de ultima instanta are obligatia legala de furnizare sunt stabilite prin reglementări specifice emise de ANRE.

Clientul ce înregistrează debite restante poate opta, prin discuţii cu furnizorul sau cu recuperatorul, pentru o plată eşalonată a datoriilor. Dacă refuză, se poate trezi şi fără curent, şi acţionat în instanţă şi executat silit pentru recuperarea sumelor pe care le datorează.

Factura medie la curent pentru gospodării, la nivel de ţară, se situează la 70-80 de lei, mai mare în Transilvania, Banat şi Muntenia, mai mică în Moldova şi în Oltenia. Restanţierii reprezintă, funcţie de furnizor, între 3 şi 5% din portofoliul de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...