Furnizorii de energie au pierdut 100 de milioane de euro din cauza creşterii preţurilor de pe bursă

Recordurile de preţ de pe piaţa spot, din iarnă, au produs furnizorilor pierderi depste 100 de milioane de euro, şi, potrivit reprezentanţilor industriei, doar din furnizarea de energie electrică nu se mai poate trăi în piaţă.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 08:06
Furnizorii de energie au pierdut 100 de milioane de euro din cauza creşterii preţurilor de pe bursă

“Cinci furnizori au în intrat în insolvenţă, iar alţi 2-3 au probleme, din cauza situaţiei din iarnă. Furnizorii au fost cei mai afectaţi. Potrivit datelor culese de pe portalul de judecată, estimez la cel puţin 100 de milioane de euro pagubele înregistrate de furnizori”, a declarant Ion Lungu, preşedinte al Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică (AFER), la Energy Forum, eveniment organizat de publicaţia profit.ro.

“Competiţia mare între furnizori pentru a ajunge la consumatorii finali duce la nişte marje mici, uneori la limita suportatbilităţii”, a spus Lungu.

Prețurile pe piaţa spot a energiei (Piaţa pentru Ziua Următoare PZU) au ajuns la începutul anului la recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.În anumite momente, în România a fost înregistrat cel mai mare preţ al energiei din Europa.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le aveau, pentru a profita de prețurile-record de piaţa spot. Acești furnizori au preferat să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot. Alţi furnizori, carer au rămas fără energie la cumpărare, a trebuit să cumpere la aceste preţuri mari, mult mai mari faţă de preţutile lor de vânzare către consumatorii finali, situaţie care a condus la falimente.

Lungu spune că, cel puţin în ultima perioadă, furnizorii de energie electrică şi-au schimbat strategia. “Vânzarea pură de energie electrică nu-ţi  mai permite să trăieşti în piaţă. Un pachet comun de furnizare energie-gaze, este mai bun, iar furnizorii de energie electrică încep să adopte şi ei strategia mai veche a furnizorilor de gaze. În plus, se oferă şi serviicii de consultanţă, mentenananţă sau sisteme smart home” a spus Lungu.

Arelco, KDF, Transenergo Com, Energy Holding, sunt printre furnizorii mari care au intrat în insolvenţă sau faliment în ultimul timp.

 

Te-ar mai putea interesa și
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de......
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în ...
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...