1EUR = 4.8595 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Furnizorul de energie poate fi schimbat în orice zi - ANRE

Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică, iar clientul final va avea dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

22 oct, 2014 | Agerpres

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, documentul reprezintă o îmbunătăţire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificările şi completările ulterioare.

'Documentul a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene, în special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse în legislaţia naţională prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice şi gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare', se arată în comunicatul citat.

Conform noului ordin, principalele modificări aduse în favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbării furnizorului în orice zi calendaristică; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se condiţiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale; eliminarea posibilităţii suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică; prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Proiectul de ordin a fost supus consultării publice (prin afişare pe pagina de internet a ANRE) în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014 şi în perioada august-septembrie 2014 şi ulterior dezbaterii în cadrul Consiliului consultativ al ANRE.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO