Furnizorul de energie termică din Târgu Mureş reziliază contractul cu municipalitatea

Furnizorul de energie termică din Târgu Mureş, societatea E-Star Mureş Energy, a anunţat, vineri, că reziliază unilateral contractul de concesiune încheiat în 2010 cu administraţia locală, din cauza "neîndeplinirii obligaţiilor asumate de către conducerea oraşului".
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 18:19
Furnizorul de energie termică din Târgu Mureş reziliază contractul cu municipalitatea

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii furnizorului de energie termică din Târgu Mureş, societatea E-Star Mureş Energy, contractul de prestări servicii încheiat în octombrie 2010 cu administraţia locală se reziliază unilateral din cauza sprijinului insuficient din partea conducerii oraşului.

„Furnizorul de energie termică din Târgu Mureş, societatea E-Star Mureş Energy, reziliază, vineri, unilateral contractul de concesiune încheiat în 26 octombrie 2010 cu administrația locală a municipiului, din cauza neîndeplinirii obligațiilor asumate de către conducerea oraşului. Societatea, după mai multe negocieri fără succes, a somat administrația locală a municipiului Târgu Mureş să îşi îndeplinească obligațiile asumate în contractul de concesiune, deoarece, în mai multe cazuri, aceasta nu a procedat conform acordului. În urma somaţiei, în 7 iunie a avut loc negocierea finală între părţi, însă reprezentanţii administraţiei publice locale nu au putut prezenta garanţii cu privire la îndeplinirea obligațiilor asumate în contract. În asemenea condiţii, E-Star Mureş Energy nu poate asigura un serviciu sustenabil pe termen lung la Târgu Mureş”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii E-Star Mureş Energy afirmă că municipalitatea nu a plătit în întregime şi la termen subvenţia pentru energia termică, i-a pus la dispoziţie bunurile necesare îndeplinirii activităţii, dar grevate de sarcini şi nu a asigurat zona unitară de termie, nerespectându-şi nici obligaţia conform căreia în perioada derulării contractului nicio instituție publică nu se va debranşa de la sistemul de termoficare.

Datoriile municipalităţii către E-Star Mureş Energy legate de subvenţie se ridică, în prezent, la aproximativ 3,7 milioane de lei.

Reprezentanţii furnizorului amintesc totodată că în locul sistemului de termoficare promis de municipalitate, cu aproximativ 17.000 de consumatori arondaţi, pentru care se estima funizarea a 100.000 de gigacalorii pe an, societatea a primit în concesiune un sistem care deserveşte circa 6.000 de consumatori şi furnizează cel mult 30.000 de gigacalorii pe an.

„În urma încălcării contractului, grupul E-Star a suferit în ultimii doi ani o pierdere anuală care depăşeşte un milion de euro, iar la preluarea serviciului a plătit administrației locale suma de 2 milioane de euro pentru concesiune. Continuarea activității filialei din Târgu Mureş a grupului E-Star ar presupune respectarea strictă a tuturor obligațiilor cuprinse în contract”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei din Târgu Mureş afirmă că E-Star Mureş Energy nu şi-a respectat angajamentele legate de investiţii.

Ei precizează că, potrivit contractului, societatea este obligată să furnizeze încă 90 de zile energie termică către abonaţii din oraş şi susţin că vor rezolva problema în curând.

În toamna anului 2010, firma ungară RFV Mureş Energy SA – devenită între timp E-Star Mureş Energy – a preluat, în urma unei licitaţii, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele oraşului neafectate de debranşări masive, mai exact 15 centrale termice de cartier.

Firma şi-a asumat realizarea unei investiții de 24 de milioane de euro în sistem în cinci ani de la preluarea rețelei de termoficare.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, dar şi decontarea ochelarilor de vedere, în limita a......
Tesla construieşte o uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei, prima de acest fel din afara SUA
Tesla construieşte o uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei, prima de acest fel din ...
Producătorul american de vehicule electrice Tesla a început în Shanghai construirea unei fabrici pentru a produce sisteme ...
Lidl – Afacerile consolidate au crescut cu 18% anul trecut și au depășit pragul de 20 de miliarde de lei cu doar șapte magazine noi. Rata profitului a fost în scădere
Lidl – Afacerile consolidate au crescut cu 18% anul trecut și au depășit pragul de 20 de miliarde de lei cu doar ...
Cele patru companii prin care retailerul german Lidl operează în România, Lidl Discount SRL, ( care operează magazinele ...
Innobyte obține afaceri de 3,3 mil. lei în primul trimestru și creștere record a profitabilității de 245%
Innobyte obține afaceri de 3,3 mil. lei în primul trimestru și creștere record a profitabilității de 245%
Innobyte, una dintre cele mai importante companii românești specializate în servicii și soluții pentru eCommerce, deținută ...