Furtuni în Franţa: Distrugeri semnificative şi perturbări de curse aeriene

Mai multe regiuni din Franţa au fost afectate luni de furtuni violente, care au determinat între altele perturbarea unor zboruri pe aeroporturile pariziene Orly şi Roissy şi au compromis recolte de viţă de vie, informează Le Figaro.
Economica.net - lun, 17 iun. 2013, 16:50
Furtuni în Franţa: Distrugeri semnificative şi perturbări de curse aeriene

Furtunile anunţate duminică au ajuns în Ile-de-France /centru-nord, cuprinzând şi Parisul/, după ce au trecut prin Touraine /centru-est/ şi Poitou-Charentes /vest/. Deşi episoadele nu au durat decât câteva minute, au provocat distrugeri şi perturbări semnificative.

În zona viniviticolă Vouvray, de lângă Tours /regiunea Touraine/, cunoscută pentru producţia de vin alb, unele podgorii au fost distruse în proporţie de 100% de ploile însoţite de căderi de grindină. ‘E o catastrofă, furtuna nu a durat decât un sfert de oră şi a nimicit tot. La Vouvray şi Reugny, viile sunt distruse în proporţie de 100%’, a declarat pentru AFP Christian Feray, viticultor la domeniul Montcontour. ‘Este compromisă şi recolta de anul viitor, pentru că lăstarii nu vor avea timp să ajungă la maturitate până la sfârşitul verii’, a adăugat viticultorul.

În Ile-de-France, opt departamente au fost plasate în stare de alertă portocalie de agenţia franceză de meteorologie până la orele prânzului. O furtună ‘foarte violentă pe plan local’, aducând grindină de 1-2 cm şi rafale de vânt de până la 80 km/h a traversat regiunea pariziană, urmată de o a doua ‘destul de violentă’, către orele prânzului. Pompierii din Paris au primit 1220 de apeluri legate de inundaţii şi incendii provocate de trăsnete şi au operat 350 de intervenţii.

În plină furtună, traficul avioanelor a fost uşor perturbat pe aeroporturile pariziene Roissy şi Orly. Circa 15 curse au fost deviate la aterizare, aceasta având loc pe Roissy în loc de Orly şi viceversa, din cauza celor două episoade de furtună, a menţionat un purtător de cuvânt al administraţiei Aeroporturilor din Paris /ADP/. Unele avioane au aterizat la Lille /nord/ sau chiar la Bruxelles, iar o cursă Londra-Paris a fost deviată către Deauville /nord/.

Şi la mijlocul după-amiezii de luni, mai multe zboruri aveau întârzieri de trei sferturi de oră până la o oră, dar în unele cazuri chiar şi de trei ore. ADP a explicat că este vorba de ‘întârzieri sporadice’ şi că situaţia nu este îngrijorătoare, dar nu a precizat când se va reveni la normal.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...