Fuziunea Delhaize-Ahold va produce schimbări la Mega Image. Una dintre ele: creşterea numărului de branduri proprii

Fuziunea companiei belgiane Delhaize, operatorul branduriloe Mega Image şi Shop&Go din România, cu retailerul olandez Ahold va avea implicaţii pe piaţa din România. Analiştii Planet Retail au comentat pentru ECONOMICA.NET care ar putea fi consecinţele fuziunii pentru consumatorii de aici.
Alina Stanciu - Dum, 20 mart. 2016, 22:04
Fuziunea Delhaize-Ahold va produce schimbări la Mega Image. Una dintre ele: creşterea numărului de branduri proprii

Săptămâna trecută pe 15 martie, acționarii retailerilor Ahold şi Delhaize, grupul belgian care operează în România lanţul de supermarketuri Mega Image şi cel de magazine de proximitate Shop&Go, au aprobat fuziunea anunţată de cele două părţi în iulie 2015. Este vorba despre comasarea a doi giganţi ai comerţului internaţional cu operaţiuni atât în Europa cât şi în SUA, în urma unei tranzacţii evaluate pe baza cotaţiilor bursiere a acțiunilor celor două companii pe NYSE la 9,32 miliarde de euro. Noua entitate creată, denumită Ahold Delhaize, va fi deținut în proporţie de 61% de către acționarii Ahold, iar restul de către acționariu actuali ai Delhaize cu efecte asupra tuturor pieţelor în care cele două companii sau numai una dintre ele operează.

Ce se va întâmpla în România 

Potrivit informaţiilor furnizate de cele două companii, fuziunea se va finaliza la jumătatea acestui, după care cele două entităţi reunite vor decide strategiile de urmat. Oficial, acest lucru va presupune pentru consumatorii finali „o ofertă îmbunătăţită”, un număr mai mare de produse comercializate şi servicii la preţuri competitive, mai multe articole comercializate sub brandurile proprii, mai multe formate de magazine, accesul mai facil la comerţul online cu ajutorul punctelor de livrare sau servicii precum livrarea la domiciliu.

„Este dificil să preconizezi care vor fi deciziile de business ale companiei având în vedere că acestea nu au fost luate încă. Noi credem însă că Ahold nu va renunţa la poziţia foarte bună pe care Delhaize o are pe piaţa din România sau în zona balcanică. Acestea sunt active foarte importante. Pentru furnizori, marea diferenţă ar putea consta în faptul că Mega Image va intra în platforma internaţională de achiziţii a Ahold, aşa că este posibil ca presiunea asupra furnizorilor să crească. De asemenea, ne aşteptăm la creşterea numărului de mărci private de pe rafturile magazinelor Delhaize”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Derya Guvenc Yildiz, analist al Planet Retail pe zona Europa Centrală şi de Est. Planet Retail este cel mai mare furnizor de servicii de consultanţă şi analiză pe piaţa de retail din lume.

Strategia Delhaize pentru Mega Image

Până acum, strategia Mega Image a fost de a-şi securiza cu brandurile sale toate cartierele importante ale Bucureştiului, după care a intrat treptat şi în judeţul Ilfov acolo unde au migrat mulţi bucureşteni, dar şi în oraşe dezvoltate precum  Constanţa, Ploieşti, Braşov sau localităţi mai mici unde comerţul modern nu exista. Mega Image are, de asemenea, o politică agresivă şi în ceea ce priveşte mărcile private, fiind singurul retailer internaţional care a decis să creeze un brand de magazine dedicat exclusiv produselor cu specific românesc- Gusturi Româneşti. Totodată, este singurul lanţ internaţional care a adus un concept de magazin unde se vând doar produse congelate AB Cool Food.  

Au ajuns astfel să opereze cel mai mare lanţ de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde în prezent peste 470 de magazine.

Strategia Ahold pentru Europa

Ahold este un business de peste 32,8 miliarde de vânzări nete, peste 3.200 de magazine în Europa şi SUA, peste 10 formate de magazine şi peste 227.000 de angajaţi. În Europa este prezentă doar în Olanda, Belgia şi Cehia cu aproximativ 330 de magazine ceea ce înseamnă că, în urma fuziunii, se vor extinde în trei noi ţări, printre care şi România. Principalul brandul folosit de ei în Olanda se numeşte Albert Heijn, iar strategia lor pentru aceste magazine, implementată în 2015, a constat în extinderea ofertei de produse proaspete şi bio, dar şi digitalizarea magazinelor. Astfel, compania a inaugurat anul trecut în Olanda primul magazin fără casieri.

În ceea ce priveşte strategia pentru Cehia, unde compania operează sub brandul Albert atât magazinele proprii cât şi unităţile rebranduite din Spar şi interspar, în urma unei tranzacţii ce a avut loc în 2014, retailerul s-a concentrat pe un concept denumit „Favorit” prin care încearcă să îşi aducă magazinele pe lista de preferinţe ale consumatorilor. 

La modul general, Ahold practică un comerţ prin care încearcă să îşi loializeze clienţii ceea ce înseamnă magazine apropiate de casă, oferte adaptate fiecărei zone în parte, dar şi inovaţii tehnologice care să le permită să-şi trateze clienţii diferit, în funcţie de nevoile fiecăruia.

Totodată, Ahold a mizat în ultimii ani pe expansiunea în mediul virtual.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...