Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim, aprobată de UE, cu condiţia vânzării unor active

Planul companiilor Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa) de a crea cel mai mare producător mondial de ciment a fost aprobat de Uniunea Europeană cu condiţia vânzării unor active în diverse state, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 07:55
Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim, aprobată de UE, cu condiţia vânzării unor active

Raportat la discuţiile din octombrie, condiţiile impuse de reprezentanţii UE ‘reprezintă o uşoară schimbare’ faţă de activele pe care s-a angajat să le scoată la vânzare Lafarge şi Holcim, adăugându-se doar fabrica din Saint-Nazaire, Franţa, au anunţat cele două companii, scrie Agerpres.

Printre activele pe care cele două companii intenţionează să le vândă se numără filiala franceză a Holcim şi cea germană a Lafarge, precum şi o serie de fabrici din Austria, Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Marea Britanie, Canada Filipine şi Brazilia. În total, este vorba despre active cu o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro şi un total de 10.000 de salariaţi.

Anunţat în luna aprilie a acestui an, proiectul privind fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro. Însă, pentru ca această fuziune să se realizeze, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, precum şi a autorităţilor din domeniul concurenţei din aproximativ 15 ţări.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că, pentru a obţine acordul autorităţilor de reglementare, Lafarge şi Holcim trebuie să vândă active de şapte miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari).

Lafarge şi Holcim se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în primul semestru din 2015 şi au dat asigurări că vor continua negocierile în mod susţinut pentru vânzarea activelor.

‘Europa este cea mai importantă zonă pentru această fuziune în privinţa problemelor ce pot apărea din partea autorităţilor de reglementare şi, după finalizarea tranzacţiei, o sursă majoră de sinergii’, a apreciat analistul Ian Osburn, de la Cantor Fitzgerald în Londra.

Lafarge va renunţa la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, a anunţat UE. Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Totuşi, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch în Franţa.

Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...