Fuziunea Elcen-Radet s-a amânat, pentru că Primăria n-a semnat că dă banii. 24 august, noul termen

Aprobarea planului de reorganizare al Elcen, de care depinde viitorul sistemului de alimentare cu energie termică din Bucureşti, a fost amânată pentru că autorităţile locale din Bucureşti nu au aprobat plata celor două miliarde de lei, necesară pentru a promova fuziunea Elcen-Radet şi trecerea activităţii în subordinea companiei municipale Energetica. Administratorul judiciar al Elcen spune însă că a primit asigurări că situaţia va fi deblocată, pentru că toată lumea implicată este de acord cu acest plan.
Mihai Nicuţ - lun, 06 aug. 2018, 18:54
Fuziunea Elcen-Radet s-a amânat, pentru că Primăria n-a semnat că dă banii. 24 august, noul termen

În data de 26 iulie trebuia să aibă loc şedinţa Adunării Creditorilor Electrocentrale Bucureşti, care să voteze planul de reorganizare al Elcen, vital pentru viitorul alimentării cu energie termică al Bucureştiului dar şedinţa a fost prorogată cu 30 de zile, potrivit unei informări de pe site-ul Sierra Quadrant, administrator judiciar al Elcen.

Contactaţi, oficialii casei de insolvenţă au spus că au fost nevoiţi să amâne şedinţa din cauza lipsei de decizie a Primăriei. „Nu s-a întrunit Consiliul General al Municipiului Bucreşti pentru a aproba plata bunurilor Elcen. Fără plata creditorilor Elcen, este imposibilă votarea planului de reorganizare”, ne-a declarat Ovidiu Neacşu, partener în cadrul Sierra Quadrant.

„Consiliul General trebuie să aprobe plata a circa două miliarde de lei, masa credală a Elcen. Este vorba despre asigurarea finanţării planului. Toţi creditorii au spus că planul trebuie să aibă sursă de finanţare. Planul are susţinerea tuturor părţilor interesate, nimeni nu s-a opus, dar dar mai este nevoie de acordul final al Consiliului General. Am primit asigurări că până la 24 august se va da acest acord, nu cred că vor fi impedimente”, a spus Neacşu.

Citeşte şi:

Factura anuală de căldură pentru un apartament de 3 camere la centralizat este cu 1.400 de lei mai mică decât la unul cu centrală – calcul Radet

Electrocentrale Bucureşti a intrat în insolvenţă la propria cerere, ca şi principalul său client RADET Bucureşti, dată fiind relaţia dintre ele: Radet nu a plătit tot agentul termic livrat de Elcen, iar Elcen, la rândul său, nu a mai putut plăti furnizorul de gaze, precum şi o parte din creditele la bănci şi din datoriile către buget.

Soluţia convenită de toată lumea a fost ca cele două societăţi să fuzioneze, iar de producţia de energie electrică şi termică şi de distribuţia energiei termice să se ocupe Energetica, compania municipială creată de primarul Gabriela Firea, care ar urma să preia ambele societăţi.

Pentru a se putea întâmpla asta însă, Primăria trebuie să îşi asuma plata datoriei Radet către Elcen, deja recunoscute de Primărie, care se ridică la aproape 1,1 miliarde de lei, la care se adaugă aproape 900 de milioane de lei, valoarea la preţ de lichidare a acetivelor Elcen.

În data de 1 august, deci după amânarea Adunării Creditorilor Elcen, Primarul General Gabriela Firea s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă și i-a prezentat premierului soluția identificată de municipalitate pentru reorganizarea ELCEN și RADET.

Citeşte şi:

Guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru sistemele de termoficare, care să le ţină în viaţă până în 2033

„Planul constă în transferul de activitate și active către Compania Municipală Energetică, societate înființată de Primăria Municipiului București care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitală.Această companie municipală va prelua și va opera activele ELCEN creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și de finanțări rambursabile bancare acordate de instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM, etc). (…) Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea și calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică cu consecințe directe asupra reducerii prețului de producție a energiei termice și a celui de transport și distribuție, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atât din punct de vedere economic, cât și social”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei, emis la data de 1 august.

Elcen administrează cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, care produc energie electrică şi termică, iar RADET asigură transportul şi furnizarea energiei termice pentru circa 580.000 de apartamente din Bucureşti.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...